Αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης προκάλεσε η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, ιδιαίτερα οι αναφορές του στην υπόθεση της Χαλυβουργίας, αλλά και της εξόδου της χώρας από την ύφεση.

O ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον πρωθυπουργό ότι με την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ «διάλεξε την επέτειο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας για να διακηρύξει τις προθέσεις μιας δεξιάς και αυταρχικής κυβέρνησης, που θέτει τους πολίτες στο περιθώριο, ενώ απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη».

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «μετατρέποντας την εντολή του ελληνικού λαού για επαναδιαπραγμάτευση σε κουρελόχαρτο που πέταξε στον κάλαθο των δανειστών, ο κ. Σαμαράς έχει το θράσος -ξεπερνώντας ακόμα και τις αντίστοιχες προβλέψεις των μνημονιακών προκατόχων του- να υπόσχεται ότι θα μειώσει την ανεργία στο 10%, ότι θα ανακόψει την ύφεση και -στη ‘Δευτέρα Παρουσία’ αφού πλήρως ισοπεδωθεί η χώρα- θα επαναδιαπραγματευτεί».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες χαρακτήρισαν την ομιλία Σαμαρά έκθεση ιδεών, γεμάτη εξαγγελίες και ευχολόγια.

«Επί της ουσίας, απλά επιβεβαίωσε ότι επαναδιαπραγμάτευση ΔΕΝ υφίσταται και ότι η κυβέρνηση είναι δέσμια στις επιταγές της Τρόϊκα, χωρίς να είναι καν σε θέση να εγγυηθεί την παραμονή μας στο ευρώ.

» Ελπίζουμε να συνειδητοποιήσει ο κ. Σαμαράς ότι οι εκλογές τελείωσαν και ότι τώρα πρέπει να κυβερνήσει» καταλήγουν.

Η Χρυσή Αυγή στην ανακοίνωση της τονίζει: «Αντιγράφοντας την ατζέντα της Χρυσής Αυγής για λαθρομετανάστες, ΑΟΖ, ορυκτό πλούτο και κουκουλοφόρους, ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να κερδίσει τις εντυπώσεις. Αυτό που βιώνουμε στην πράξη είναι μια κυβέρνηση υποταγήςστους διεθνείς τοκογλύφους που δεν μπορεί να περιφρουρήσει την εθνική μας κυριαρχία και την κοινωνική ειρήνη.»

Ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση της Χαλυβουργίας έκανε το ΚΚΕ: «Εχθρός των εργαζομένων είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του και όχι οι απεργοί χαλυβουργοί-θύματα του καπιταλιστικού κέρδους και της βάρβαρης πολιτικής που το υπηρετεί. Το δικαίωμα στην εργασία το έχουν όλοι οι άνεργοι, όπως και οι απολυμένοι από τον Μάνεση, για τους οποίους ο Α. Σαμαράς όχι μόνο δεν είπε λέξη, αλλά τους κατέταξε και στους υπεύθυνους για την ανεργία.»