Με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, συναντήθηκε στην Οχρίδα ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν αναμονή της επίσημης επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν στην πΓΔΜ, στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Όπως αναφέρεται, σε ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου της πΓΔΜ, ο κ. Ιβάνοφ, κατά τη συνάντηση με τον κ. Νίμιτς, επανέλαβε τη δέσμευση και θέση της ΠΓΔΜ για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Είμαστε έτοιμοι αμέσως, χωρίς καθυστέρηση, να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να αναζητήσουμε και να βρούμε λύση. Η εξεύρεση λύσης είναι δυνατή. Περιμένω από εσάς να απευθύνετε έκκληση προς την άλλη πλευρά να τηρήσει αυστηρά το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις και να μην υπεισέρχεται σε άλλα θέματα, όπως η γλώσσα και τα ζητήματα ταυτότητας» ανέφερε ο κ.Ιβάνοφ στον Μάθιου Νίμιτς, προσθέτοντας ότι «αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την εξεύρεση λύσης στην οποία δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι».

Ο κ.Ιβάνοφ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σημείωσε ότι η πΓΔΜ «παραμένει εποικοδομητική στη διαπραγματευτική διαδικασία, έτοιμη για συναντήσεις επιπέδου κορυφής και για την εξέταση νέων πρωτοβουλιών και εντατικοποίησης του διαλόγου». Ταυτόχρονα, όμως, όπως είπε, «επιμένει στην πλήρη τήρηση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και προς την κατεύθυνση αυτή αναμένει στήριξη από τον διαμεσολαβητή Νίμιτς». Ο κ. Ιβάνοφ, ενημέρωσε τον κ.Νίμιτς ότι «μέχρι σήμερα έχει καλέσει αρκετές φορές τον Κάρολο Παπούλια για συνάντηση, όμως ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν ανταποκρίθηκε».

«Περιμένουμε από την ελληνική πλευρά, στο πνεύμα της καλής γειτονίας, να επιδείξει ευελιξία και καλή διάθεση για να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα και να δοθεί ώθηση στη διαδικασία με στόχο την υπέρβαση της διαφοράς στο θέμα του ονόματος, η επίλυση του οποίου είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και των δύο λαών» ανέφερε ακόμη ο κ. Ιβάνοφ.

Προηγουμένως, ο κ. Νίμιτς γευμάτισε σε εστιατόριο των Σκοπίων με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, και αμέσως μετά μετέβη στην Οχρίδα όπου συναντήθηκε με τον κ. Ιβάνοφ.