Φως σε θέματα που αφορούν την αντισύλληψη έριξε έρευνα που παρουσιάστηκε στο 12ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αντισύλληψης και Αναπαραγωγής Υγείας. Η έρευνα κατέρριψε μύθους και αποκάλυψε πραγματικότητες.
Οι προσωπικοί στόχοι και προτεραιότητες μιας γυναίκας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή της μεθόδου αντισύλληψης και αρκετές θα ήθελαν να έχουν πετύχει τα σχέδιά τους προτού αποκτήσουν παιδιά. Οσον αφορά τη μέθοδο αντισύλληψης, οι περισσότερες γυναίκες φαίνεται να μην είναι επαρκώς ενημερωμένες για όλες τις διαθέσιμες μεθόδους και αρκετές δεν γνωρίζουν τον σωστό τρόπο χρήσης ορισμένων μεθόδων αντισύλληψης. Οι περισσότερες γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα θα άλλαζαν κάτι στη μέθοδο την οποία ακολουθούν.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε εννέα χώρες με τη συμμετοχή 4.199 γυναικών, 18 -35 ετών. Εδειξε ότι υπάρχει αρκετό έδαφος για να αντιστραφούν εσφαλμένες αντιλήψεις και οι γυναίκες να είναι ενήμερες για τον σωστό τρόπο χρήσης, τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες κάθε μεθόδου. Για παράδειγμα, περισσότερες από μία στις τέσσερις γυναίκες πιστεύουν ότι τα αντισυλληπτικά είναι αποτελεσματικά όποια ώρα και αν λαμβάνονται. Στην πραγματικότητα όμως τα αντισυλληπτικά είναι αποτελεσματικά μόνο αν λαμβάνονται την ίδια ώρα κάθε μέρα. Το 58% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι οι μακράς δράσης μέθοδοι αντισύλληψης είναι μόνιμες λύσεις, ενώ η αλήθεια είναι ότι όλες μπορούν να διακοπούν οποιαδήποτε στιγμή. Με τις περισσότερες μεθόδους μακράς δράσης (εκτός από τις ενέσεις ορμονών) η προϋπάρχουσα γονιμότητα επανέρχεται ταχέως μετά τη διακοπή τους.
Πιο αναλυτικά, αναφέρονται ορισμένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας σε ποσοστά: το 68% των γυναικών δεν σκοπεύει να αποκτήσει παιδιά στο άμεσο μέλλον, ενώ από αυτές το 48% έχει ως προτεραιότητα την επίτευξη προσωπικών στόχων. Σε ό,τι αφορά τις μεθόδους αντισύλληψης, οι έξι στις δέκα γυναίκες (66%) έχουν συζητήσει με τον γιατρό τους για τα αντισυλληπτικά χάπια, το 18% για το επίθεμα, το 16% για τον κολπικό δακτύλιο και μόλις το 13% για το εμφύτευμα/ράβδο. Σχετικά με τη μέθοδο αντισύλληψης ορμονικού τύπου, οι γυναίκες στην πλειονότητά τους (72%) παρουσιάστηκαν πρόθυμες να αλλάξουν κάτι στη μέθοδο την οποία ακολουθούν, ενώ το 30% ισχυρίστηκε ότι θα επιθυμούσε να μην είναι απαραίτητη η τακτική λήψη.
Την παγκόσμια έρευνα με τίτλο «I Plan on…» διεξήγαγε η φαρμακευτική εταιρεία MSD (γνωστή και ως Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στον Καναδά), η οποία εκπονήθηκε από την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών αγοράς Growth for Knowledge (GfK). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε παγκόσμιο επίπεδο με τη συμμετοχή της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Μεξικού, της Ισπανίας, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Εν γένει, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι σημαντικό οι γυναίκες να λαμβάνουν έγκυρες πληροφορίες για τις επιλογές που έχουν, έτσι ώστε να μπορούν να βρουν την κατάλληλη μέθοδο ανάλογα με την προσωπική τους κατάσταση. Στη συνέχεια πρέπει να γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τη μέθοδο την οποία έχουν επιλέξει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ