Το πακέτο μέτρων που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση έως 200 εκατ. ευρώ συζητήθηκε στη σύσκεψη για την οικονομία, που έγινεμεταξύ του προέδρου Δ. Χριστόφια και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Στην σύσκεψη δεν έγινε καμία συζήτηση για το ύψος του ποσού, που θα αιτηθεί η Κύπρος από το ευρωμηχανισμό στήριξης ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής, προσθέτοντας ότι αυτό θα καθοριστεί στη διαδικασία που θα ακολουθήσει και αναλόγως των αναγκών μετά τη μελέτη των στοιχείων.
Πρόσθεσε δε ότι δεν γνωρίζει ακόμη πότε θα αρχίσει η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους ένταξης της Κύπρου στο Μηχανισμό.
Αναφορικά με το πακέτο μέτρων, σημείωσε ότι αυτό κυμαίνεται στο ύψος που καθορίστηκε από την αρχή για την εξασφάλιση 150 με 200 εκατομμύρια ευρώ.
Οι πολιτικοί αρχηγοί και οι εκπρόσωποι των κομμάτων δήλωσαν ότι αναμένουν να λάβουν και γραπτώς τα μέτρα, για τα οποία ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο Χριστόφια και τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, είπε ότι έγνοια μας είναι πώς θα βοηθήσουμε όλοι να βγει από το αδιέξοδο η κυπριακή οικονομία.
Πρόσθεσε ότι έπρεπε να ληφθούν τα μέτρα νωρίτερα, αλλά, πρόσθεσε, έστω και τώρα θα στείλουν θετικά μηνύματα.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι τα δημοσιονομικά της Κύπρου είναι τέτοια που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με καλούς όρους.
Το πακέτο μέτρων, πρόσθεσε, θα προωθηθεί αμέσως για να δοθεί χάρτης ανάπτυξης για την οικονομία.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, είπε ότι είναι πολλά τα προβλήματα της οικονομίας, αλλά, επεσήμανε, ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές χρειάζονται κοινές προσπάθειες.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ήγειρε το θέμα της καθυστερημένης ενημέρωσης, λέγοντας ότι η σύσκεψη έγινε κατόπιν εορτής, ενώ ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης πρότεινε τη δημιουργία κεντρικού επιτελείου που να ασχοληθεί με τη μεταρρύθμιση και τη λειτουργία του κράτους για αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Η γενική γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου ζήτησε να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ τα χρήματα που θα ληφθούν από τον Μηχανισμό Στήριξης είπε να προωθηθούν και για την ανάπτυξη.
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα, που συζητήθηκαν, για να έχει η Κύπρος ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση, θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή μέχρι τις 20 Ιουλίου
Τι προβλέπουν τα μέτρα
Σύμφωνα με αποψινές πληροφορίες του ΡΙΚ τα μέτρα, που παρουσίασε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προβλέπουν μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων με στόχο την εξοικονόμηση 188 εκατομμυρίων τους επόμενους έξι μήνες.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται μείωση ή φορολόγηση επιδομάτων 129 κρατικών αξιωματούχων, γενικών διευθυντών, βουλευτών, μελών της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, δικαστών, επιτρόπων και μελών της επιτροπής εκπαιδευτικής υπηρεσίας.
Η εξοικονόμηση από το μέτρο αυτό υπολογίζεται να αγγίξει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Προβλέπονται επίσης αντικίνητρα στην πρόωρη αφυπηρέτηση.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται ακόμη πρόσθετες εξοικονομήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για δαπάνες, οι οποίες δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία των υπηρεσιών και οργανισμών.
Για τα έσοδα, προβλέπεται αύξηση της έμμεσης φορολογίας για προϊόντα, όπως τα καπνικά, με στόχο την είσπραξη 14,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Περιλαμβάνονται επίσης άμεσες φορολογήσεις ακίνητης ιδιοκτησίας, ειδών πολυτελείας, καθώς και βελτίωση της φοροεισπρακτικής πολιτικής του κράτους. Το συνολικό όφελος αναμένεται να είναι 40 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, προβλέπεται αύξηση των τελών για την έκδοση, μεταξύ άλλων, τίτλων ιδιοκτησίας και αδειών κυκλοφορίας. Το συνολικό όφελος υπολογίζεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Στο μεταξύ αύριο (Τετάρτη) το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το αίτημα της Κύπρου για ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης.
Οι όροι που θα διέπουν τη συμφωνία στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συζητηθούν στη διάρκεια επίσκεψης αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, όπως υπολογίζεται, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα.