Ισραήλ: Θέλει να πλήξει το Ιράν με νέο υπερ-ιό υπολογιστών

Έναν καινούργιο ιό ηλεκτρονικών υπολογιστών εντόπισε η ρωσική Kaspersky Lab, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλειας λογισμικού στον κόσμο. Η εταιρεία θεωρεί πως ο ιός είναι τόσο ισχυρός ώστε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «κυβερνο-όπλο» από τη Δύση ή το Ισραήλ εναντίον δυνητικών τους εχθρών, όπως το Ιράν

Έναν καινούργιο ιό ηλεκτρονικών υπολογιστών εντόπισε η ρωσική Kaspersky Lab, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλειας λογισμικού στον κόσμο. Η εταιρεία θεωρεί πως ο ιός είναι τόσο ισχυρός ώστε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «κυβερνο-όπλο» από τη Δύση ή το Ισραήλ εναντίον δυνητικών τους εχθρών, όπως το Ιράν.

Όλες οι υποψίες για την δημιουργία του ιού «Flame» (Φλόγα), πέφτουν τώρα πάνω στην ισραηλινή υπηρεσία αντικατασκοπίας Μοσάντ, κάτι που, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχτηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν, που χαρακτήρισε το «Flame» ως ένα σημαντικό τμήμα του ισραηλινού οπλοστασίου κατά του Ιράν. «Για κάθε έναν που θεωρεί ότι η απειλή από το Ιράν είναι υπαρκτή και επικίνδυνη, είναι λογικό να υποθέτει ότι λαμβάνουμε κάθε είδους μέτρα για την ανάσχεση της απειλής αυτής. Το Ισραήλ είναι μια χώρα που έχει την ευλογία να διαθέτει μεγάλες τεχνολογικές ικανότητες, ενώ τα εργαλεία αυτά ανοίγουν πολλές νέες οδούς», είπε ο Γιαλόν, που απέφυγε, ωστόσο, να αποδώσει ξεκάθαρα τη χρήση του ιού στην Μοσάντ.

Σύμφωνα με τους Ρώσους ειδικούς, ο ιός, που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας για την ασφάλεια δικτύων, που παρήγγειλε η Διεθνής Τηλεπικοινωνιακή Ένωση (ITU), έχει στόχο την διαδικτυακή κατασκοπεία. Ο ιός έχει την ικανότητα να υποκλέπτει δεδομένα από υπολογιστές, που περιλαμβάνουν έγγραφα, φωτογραφίες, εικόνες της οθόνης, ενώ μπορεί να καταγράφει συνομιλίες ή ήχους, χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του και κατόπιν να στέλνει τα δεδομένα αυτά όπου θέλει ο χειριστής του.

Η Kaspersky ανακοίνωσε ότι ο «Flame» είναι πολύ μεγαλύτερος από το Stuxnet, όπου είχε εντοπισθεί το 2010 και είχε ως στόχο του δίκτυα διακομιστών (server) του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η Τεχεράνη είχε τότε κατηγορήσει τη Δύση και τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για τον «ιό – σκουλήκι» Stuxnet.

«Ο συγκεκριμένος ιός αποτελεί το σοβαρότερο εργαλείο κατασκοπίας που έχουμε εντοπίσει μέχρι στιγμής και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις σε βάρος τρίτων», τόνισε με σημερινή του ανακοίνωση ο συντονιστής του ΟΗΕ για θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, Μάρκο Ομπίσο, προσθέτοντας ότι «πιστεύω πως ο ιός κατασκευάστηκε κατ’ εντολήν κάποιου κράτους».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk