Περισσότερα από 200 αρχιτεκτονικά γραφεία από όλο τον κόσμο έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο Κρήτης και 90 έχουν ήδη εγγραφεί, σύμφωνα με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ).

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε από τον ΟΣΚ σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) στις 24 Απριλίου 2012 και έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό ενός σύγχρονου, καινοτόμου και βιοκλιματικού Σχολείου για τις ανάγκες του προσωπικού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), ο οποίος αποτελεί αποκεντρωμένο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λειτουργεί στο Ηράκλειο της Κρήτης από το 2005.

Σύμφωνα με το τεύχος του διαγωνισμού, η αρχιτεκτονική σύνθεση του νέου Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την πολυπολιτισμική διάσταση των μαθητών, να εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον, να ενσωματώνει τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, να προωθεί τη χρήση ανανεώσιμών πηγών ενέργειας και να προωθεί σύγχρονες εκπαιδευτικές τάσεις.

Η καταληκτική ημερομηνία για τις εγγραφές είναι η 31η Μαΐου 2012, ενώ η υποβολή των προτάσεων προγραμματίζεται για τις 16 Νοεμβρίου 2012 (http://www.seeh-competition.gr/)

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους αρχιτέκτονες Ελισάβετ Απλακίδου (εκπρόσωπος του ΟΣΚ), Μπεν Νακαμούρα (εκπρόσωπος της UIA), Νίκο Φιντικάκη (εκπρόσωπος του ΤΕΕ), Ελένη Μάντζιου (εκπρόσωπος του ΕΜΠ), Όλγα Παππά (εκπρόσωπος του ΣΑΔΑΣ), Άντζελα Μπρέιντι (πρόεδρος του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων), Άλεστερ Μπλιθ (εκπρόσωπος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), Πήτερ Ντρόγκ (αρχιτέκτων, Αυστραλία) και Φρανσουάζ – Ελέν Ζουρντά (αρχιτέκτων, Γαλλία).

Η Κριτική Επιτροπή θα επιλέξει τρία βραβεία και δύο εύφημες μνείες, στα οποία αντιστοιχούν οι παρακάτω αμοιβές: 1ο βραβείο 30.000€, 2ο βραβείο 20.000€, 3ο βραβείο 10.000€, δύο εύφημες μνείες από 5.000€ η κάθε μία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΣΚ είχε ζητήσει να συμμετάσχουν στη διεθνή κριτική επιτροπή τόσο η Ζάχα Χαντίντ όσο και ο Χέρμαν Χέρτζμπεργκερ, ωστόσο και οι δύο επικαλέστηκαν φόρτο εργασίας και δεν αποδέχθηκαν την πρόσκληση.

Σε εξέλιξη και άλλα έργα

Ο ΟΣΚ, ο οποίος αναμένεται προσεχώς να απορροφήσει δια της συγχώνευσης την ΔΕΠΑΝΟΜ και την ΘΕΜΙΣ και να μετονομαστεί σε Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των κατασκευών και των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της πρώην Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ).

Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο δημιουργίας επτά πυροσβεστικών σταθμών με ΣΔΙΤ, εκ των οποίων δύο ήδη λειτουργούν, και οι υπόλοιποι πέντε τελούν σε φάση κατασκευής.

Παράλληλα, προχωρούν σημαντικά έργα, όπως η ανέγερση της Ραλλείου Σχολής στον Πειραιά, η κατασκευή της νέας Ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο (μία παρακαταθήκη από την ΚΕΔ) και η αρχιτεκτονική, πολεοδομική και ενεργειακή αναβάθμιση 64 σχολικών μονάδων, καθώς και του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας, που εντάχθηκαν πρόσφατα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του υπουργείου Περιβάλλοντος.