Πρόεδρος της βραχύβιας νέας Βουλής ο Βύρων Πολύδωρας

Η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί ξανά σε σώμα την Παρασκευή για να εκλέξει τυπικά το προεδρείο της, προτού διαλυθεί, το βράδυ της ίδιας ημέρας, ή το αργότερο το Σάββατο, με την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και την προκήρυξη των νέων εκλογών, στις 17 Ιουνίου.

Πρόεδρος της πλέον βραχύβιας Βουλής που συγκλήθηκε την Παρασκευή το πρωί σε Σώμα είναι ο Βύρων Πολύδωρας ο οποίος έλαβε 170 ψήφους από τους συνολικά 293 βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κοινοβουλίου. Εκατόν δώδεκα από αυτούς ψήφισαν λευκό και δύο άκυρο.

Το Σάββατο το πρωί στις 9π.μ., στις αναμένεται να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Αυτό ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Αθ. Παπαϊωάννου.

Στις 16:00 στη Βουλή ολοκληρώθηκε η διενέργεια της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροέδρων, των γραμματέων και των κοσμητόρων.

Για αντιπρόεδροι της Βουλής εκλέχτηκαν οι Γιάννης Τραγάκης, Θανάσης Νάκος, Σπύρος Ταλιαδούρος, Αναστάσιος Κουράκης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Μαρία Κόλλια Τσαρούχα, Ελπίδα Παντελάκη.

Κοσμήτορες εκλέχτηκαν οι Κωνσταντίνος Κοντογιώργος, Τιμολέων Κοψαχείλης, Ειρήνη, Δούρου

Γραμματεία εκλέχτηκαν οι Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Χρήστος Δήμας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Μάξιμος Σενετάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος.

Η ΝΔ είχε προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα για πρόεδρο της Βουλής, ενώ για τις θέσεις των τριών πρώτων αντιπροέδρων είχε προτείνει αντίστοιχα τους Γιάννη Τραγάκη, Σπύρο Ταλιαδούρο και Θανάση Νάκο.


Με δεδομένη τη διάλυση της Βουλής άγνωστο παραμένει ακόμη το εάν θα κατανεμηθούν γραφεία στα κόμματα, ενώ με βάση συζήτηση που έχει γίνει μεταξύ των κ. Λουκά Παπαδήμου και Φίλιππου Πετσάλνικου, οι βουλευτές δεν θα λάβουν τον μισθό του Μαΐου.

Η προεκλογική περίοδος θα διαρκέσει έναν μήνα και οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα, με βάση τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα. Σημειώνεται ότι ο αρχηγός του κάθε κόμματος έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη σειρά των ονομάτων που συγκροτούν τα ψηφοδέλτια, αν και η πολύ νωπή εντολή μπορεί να δημιουργήσει κάποια θέματα.

Πρόκειται για την πιο βραχύβια Βουλή στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Οι βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ορκίστηκαν στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης, μέσα σε ένα κλίμα διάχυτης αμηχανίας, αλλά και αβεβαιότητας για τις πολιτικές εξελίξεις.,

Στο κατάμεστο Κοινοβούλιο, όπου είχαν εισρεύσει εκτός των νεοεκλεγέντων βουλευτών συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα, πολλοί δημοσιογράφοι, διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων χωρών, εκπρόσωποι θρησκευτικών δογμάτων στην χώρα μας κ.ά., το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην στάση των βουλευτών της «Χρυσής Αυγής», οι οποίοι ωστόσο επέλεξαν να τηρήσουν μια συμπεριφορά χωρίς ακρότητες.

Λίγο νωρίτερα, στις 10 το πρωί, ορκίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που αναλαμβάνουν καθήκοντα υπό τον Παναγιώτη Πικραμμένο, τον νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό, πρόεδρο του ΣτΕ και αρχαιότερο πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Τα μέλη της νέας κυβέρνησης παρέστησαν στη συνέχεια στην ορκωμοσία των βουλευτών και ακολούθως μετείχαν στην πρώτη συνεδρίαση του υπηρεσιακού Υπουργικού Συμβουλίου, διάρκειας μίας ώρας. Ακολούθησαν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία.

Ο κ. Πικραμμένος τόνισε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι αποστολή της κυβέρνησης «είναι να οδηγήσει με ασφάλεια και ηρεμία τη χώρα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές», κάλεσε τους υπουργούς να δώσουν παράδειγμα προσφοράς και ήθους, και να αποφύγουν τις περιττές δηλώσεις. Παράλληλα, σημείωσε ότι κανένας από τους υπουργούς δεν θα λάβει αμοιβή για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk