Στην τελική φάση οργάνωσης βρίσκεται ερευνητική αποστολή που θα μελετήσει το Βόρειο Σέλας. Ενας στόλος από 50 μικροσκοπικούς δορυφόρους θα ενώσουν τις δυνάμεις τους συγκεντρώνοντας στοιχεία για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σέλαος, αλλά και για τις μαγνητικές καταιγίδες που δημιουργούνται στον Ηλιο και προκαλούν το φαινόμενο. Στόχος των επιστημόνων είναι να δημιουργήσουν ένα μοντέλο με το οποίο θα μπορούν να κάνουν «μετεωρολογικές» προβλέψεις για τις μαγνητικές καταιγίδες του Ηλιου οι οποίες εκτός από την δημιουργία του σέλαος επηρεάζουν τις τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στη Γη.

Η αποστολή

Η αποστολή ονομάζεται STAR Project και τον κεντρικό ρόλο στην οργάνωσή της έχει το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Οσλο. Πενήντα δορυφόροι με μέγεθος περίπου όσο μια χάρτινη συσκευασία ενός λίτρου γάλατος θα τεθούν σε τροχιά πάνω από τον Βόρειο Πόλο όταν υπάρχει αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα. Η αποστολή είναι προγραμματισμένη να γίνει το 2013.

Κάθε δορυφόρος θα κινείται σε διαφορετικό ύψος (από 160-320 χλμ) και θα διαθέτει διάφορα όργανα παρατήρησης και μετρήσεων. Κατά την κίνησή τους οι δορυφόροι θα μελετήσουν όλα τα στρώματα της ιονόσφαιρας συγκεντρώνοντας μια σειρά από δεδομένα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι δορυφόροι θα παραμείνουν σε τροχιά για 3-8 εβδομάδες και στη συνέχεια θα πέσουν στην ατμόσφαιρα και θα καταστραφούν. Τόσο η NASA όσο και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) έχουν δείξει ενδιαφέρον για την τεχνολογία των νανο-δορυφόρων.