Αυτοσυστήνεται η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου

Με δελτίο Τύπου προς τα Μέσα Επικοινωνίας, το απόγευμα της Τρίτης 10 Απριλίου, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), το νέο σωματείο εκδοτών-βιβλιοπωλών, για το οποίο το «Βήμα» είχε από μέρες πληροφορήσει τους αναγνώστες, ανακοίνωσε και επίσημα την ίδρυσή του. Την ιδρυτική πράξη του σωματείου υπογράφουν συνολικά 25 εκδότες και βιβλιοπώλες, στην πλειονότητά τους ανώνυμες εταιρείες

Με δελτίο Τύπου προς τα Μέσα Επικοινωνίας, το απόγευμα της Τρίτης 10 Απριλίου, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), το νέο σωματείο εκδοτών-βιβλιοπωλών, για το οποίο το «Βήμα» είχε από μέρες πληροφορήσει τους αναγνώστες, ανακοίνωσε και επίσημα την ίδρυσή του. Την ιδρυτική πράξη του σωματείου υπογράφουν συνολικά 25 εκδότες και βιβλιοπώλες, στην πλειονότητά τους ανώνυμες εταιρείες.

«Επειδή η κρίση που περνάει η χώρα μας είναι και κατ’ ουσίαν κρίση πολιτισμού και έλλειψης παιδείας, εμείς οι άνθρωποι του βιβλίου (έλληνες εκδότες και βιβλιοπώλες) θέλουμε να προβάλουμε το βιβλίο ως ένα μέσο για την ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία μιας κοινωνίας στηριγμένης σε ουσιαστικές αξίες. Η επιθυμία μας αυτή, σε συνδυασμό με τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του βιβλίου, μας ώθησε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου» διαβάζουμε στην ανακοίνωσή τους.

Φιλοδοξία του νέου σωματείου είναι να αποτελέσει «έναν πυρήνα διάδοσης και προώθησης του βιβλίου σε όλη την επικράτεια και στο εξωτερικό, προβάλλοντας το ιδανικό της φιλαναγνωσίας, οργανώνοντας από κοινού με τους συγγραφείς προωθητικές δράσεις και αναλαμβάνοντας έρευνες και μελέτες για την ελληνική αγορά του βιβλίου, αλλά και να παρεμβαίνει σε θέματα που ανακύπτουν στη σύγχρονη εποχή, όπως το ηλεκτρονικό βιβλίο, τα πνευματικά δικαιώματα των e-books, η οργάνωση και ο εμπλουτισμός των βιβλιοθηκών, και γενικότερα το τοπίο της αγοράς του βιβλίου όπως έχει διαμορφωθεί και συνεχίζει να μεταλλάσσεται τα τελευταία χρόνια».

Με νέες μεθόδους, με συντονισμένες προσπάθειες και με τη συσπείρωση όλων των επιχειρηματιών του κλάδου που πιστεύουν στη συστηματική δουλειά και είναι έτοιμοι να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, ο νέος συνδικαλιστικός φορέας αποσκοπεί «στην έναρξη διαλόγου με την πολιτεία και τους άλλους επίσημους θεσμούς για τα μεγάλα ζητήματα του πολιτισμού και του βιβλίου».

Η Προσωρινή Επιτροπή του σωματείου απαρτίζεται από τους: Θανάση Ψυχογιό, εκδόσεις Ψυχογιός (πρόεδρος), Νίκο Καρατζά, βιβλιοπωλείο-εκδόσεις Ιανός (γραμματέας) και μέλη τον Θανάση Καστανιώτη, τον Ηλία Λιβάνη και τον Στέφανο Πατάκη, των ομώνυμων εκδόσεων αντίστοιχα.

Τα ιδρυτικά μέλη της ΕΝΕΛΒΙ είναι: Εκδόσεις Σαββάλας, Εκδόσεις Trait d’Union, Απόλλων, Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», Βιβλιοτοπία-Star Books, Εκδόσεις Άγρα, Εκδόσεις Καλέντη-Blueberry, Εκδόσεις Καστανιώτη, Εκδόσεις Κέδρος, Εκδόσεις Λιβάνη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Εκδόσεις Σταμούλη, Εκδόσεις Ψυχογιός, Εκδόσεις Ωκεανίδα, Εκδοτικός Οίκος Άγκυρα, Ευριπίδης Βιβλία, Ιανός, Εκδόσεις Διόπτρα, Μεταίχμιο Εκδοτική, Εκδόσεις Μίνωας, Παπασωτηρίου και Σία, Παπασωτηρίου, Εκδόσεις Πατάκη, Πρωτοπορία, Σύγχρονοι Ορίζοντες.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός