Το Ισραήλ δεν είναι ικανό να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με την πολεμική αεροπορία που διαθέτει επί του παρόντος, έκρινε σημαντική έκθεση ειδημόνων που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη στρατιωτική επετηρίδα Jane’s Defense Weekly.
Οι ειδήμονες φαίνονται να πιστεύουν ότι οι επιλογές του ισραηλινού στρατού περιορίζονται σε υψηλού κίνδυνου επιχειρήσεις, όπως βομβαρδισμούς με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από το Ισραήλ ή χερσαίες επιδρομές μονάδων των ειδικών δυνάμεων σε εγκαταστάσεις επί της ιρανικής επικράτειας. Μάλιστα, αμφισβητούν τις ικανότητες του Ισραήλ να φέρουν σε πέρας μια επιτυχή αποστολή λέγοντας ότι θα αντιμετώπιζε «σημαντικές δυσκολίες».
«Οι σημαντικές αποστάσεις και τα χαρακτηριστικά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων καθιστούν οποιαδήποτε αιφνιδιαστική εναέρια επίθεση επιχείρηση πολύ υψηλού ρίσκου για να την αναλάβει μόνο του το Ισραήλ», έγραψαν.
Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ διαθέτει την πιο ισχυρή πολεμική αεροπορία στη Μέση Ανατολή , θα δυσκολευόταν να πραγματοποιήσει τις πολύπλοκές επιδρομές που απαιτούνται για να καταφέρει ένα πραγματικό πλήγμα στα καλά προστατευμένα πυρηνικά εργοστάσια. Ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει μονομερείς επιθέσεις ώστε να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Το Ισραήλ είχε καταστρέψει τον πυρηνικό αντιδραστήρα Οζιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν το 1982 και έναν συριακό αντιδραστήρα το 2007, αλλά για να κάνει κάτι αντίστοιχο στο Ιράν θα έπρεπε να πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις οι οποίες θα απαιτούσαν ανεφοδιασμό των αεροσκαφών στον αέρα, πιθανότατα για πολλές ημέρες.