Η εταιρεία Κωτσόβολος δραστηριοποιείται για περισσότερα από 60 χρόνια στον κλάδο του λιανεμπορίου και σήμερα είναι η Νο 1 αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα. Ξεκίνησε το 1950 από ένα απλό μαγαζί στην Αθήνα και σήμερα λειτουργεί 102 καταστήματα.
Η διαφάνεια και η αξιοκρατία είναι αξίες πρωτευούσης σημασίας για την εταιρεία. Υπάρχουν προγράμματα bonus για όλους, μισθολογική πολιτική νεοεισερχόμενου ανάλογα με τη θέση, παροχές σε κάποια επίπεδα αλλά ίδια ανά επίπεδο, ανακοίνωση κενών θέσεων εργασίας στο εσωτερικό site όπου όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να δηλώσουν υποψηφιότητα για τη νέα θέση και να αξιολογηθούν όλοι μέχρι την τελική επιλογή. Ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να έρθει σε επαφή με οποιοδήποτε επίπεδο της εταιρείας, ανεξαρτήτως σε ποια θέση ανήκει ιεραρχικά. Η επικοινωνία είναι πάντα ανοικτή από και προς όλους.
Κάθε 6 μήνες η εταιρεία εκδίδει το δικό της «εσωτερικό» περιοδικό GO. Μέσα σε αυτό υπάρχουν ενότητες που αφορούν το όραμα και τις αξίες τις εταιρείας. Στο τελευταίο τεύχος υπήρξε αφιέρωμα στους 10 «παλαιότερους» υπαλλήλους της εταιρείας οι οποίοι μοιράστηκαν με όλους το πώς βιώνουν αυτή τη σχέση ζωής με την εταιρεία.
Η εταιρεία κάθε χρόνο οργανώνει την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωσή της σε εξωτερικούς χώρους, όπως εστιατόρια, clubs, αίθουσες δεξιώσεων, με σκοπό να κόψει την παραδοσιακή βασιλόπιτα και να μοιράσει διάφορα δώρα, όπως δωροεπιταγές και ένα μεγάλο ταξίδι μέσω κληρώσεων. Το στυλ αυτής της εκδήλωσης δεν περιλαμβάνει ομιλίες και παρουσιάσεις, παρά μόνο μουσική, φαγητό και κάποιες φορές shows με live τραγούδια και χορό, αλλά και διαδραστικά παιχνίδια όπως για παράδειγμα karaoke. Επίσης, πολλές φορές διοργανώνονται έξοδοι με μικρότερες ομάδες, είτε για να γιορτάσουν μία επιτυχία, είτε για να αποχαιρετήσουν έναν συνάδελφο που πάει να εργαστεί σε μία άλλη επιχείρηση του ομίλου, είτε για να τον αποχαιρετήσουν λόγω συνταξιοδότησης. Επίσης, η εταιρεία τιμά και βραβεύει τους συναδέλφους που έχουν πάνω από 20 χρόνια προϋπηρεσίας στην εταιρεία, σε εκδήλωση όπου συμμετέχουν όλοι οι διευθυντές διεύθυνσης, και ο Διευθύνων Σύμβουλος.
Για την Κωτσόβολος η εταιρική υπευθυνότητα και οι καλές πρακτικές είναι μέρος της φιλοσοφίας με την οποία λειτουργεί, από τις εσωτερικές της διαδικασίες έως τις σχέσεις με τους προμηθευτές και τους πελάτες της. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι για την εταιρεία η ευκαιρία να επιστρέφει συνεχώς αξία στην αγορά, τους εργαζόμενους, την κοινωνία και το περιβάλλον. Ετσι, έχει πραγματοποιήσει μία σειρά ενεργειών όπως ενδεικτικά:
– Συμμετοχή των ανθρώπων της εταιρείας στην προσπάθεια αναδάσωσης στην Πεντέλη και στον Δήμο Πεύκων στη Θεσσαλονίκη.
– Στήριξη των πυρόπληκτων της Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Ηλείας, μέσω της προσφοράς προϊόντων σε 500 οικογένειες των περιοχών.
– Διοργάνωση διήμερης αιμοδοσίας κάθε χρόνο, διατηρώντας τράπεζα αίματος στο Νοσοκομείο Παίδων, «Αγία Σοφία».
– Ενίσχυση κοινωφελών ιδρυμάτων όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού», τα χωριά «SOS», οι σταθμοί «Αγιος Στυλιανός», «Αγιος Δημήτριος», σύλλογοι καρκινοπαθών και άλλοι κοινωνικοί φορείς.
– Συμμετοχή στη μάχη κατά των ναρκωτικών, υποστηρίζοντας θεραπευτικές και συμβουλευτικές μονάδες απεξάρτησης, όπως το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ και ο ΙΑΝΟΣ.
Οι εργαζόμενοι της εταιρείας, όντας και οι ίδιοι κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνοι, συμμετέχουν εθελοντικά στις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί κατά καιρούς η εταιρεία, παρέχοντας με τον τρόπο αυτόν ουσιαστική βοήθεια. Παράλληλα, στις δράσεις αυτές συμμετέχουν και τα ανώτερα στελέχη, αποδεικνύοντας ότι όλοι οφείλουν να παίρνουν μέρος σε τέτοιες δραστηριότητες, και ενθαρρύνοντας ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων.

Chris Matthews,
αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dixons South-East Europe, στην οποία ανήκει η Κωτσόβολος

Οι εργαζόμενοι είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο
Είμαι πολύ χαρούμενος και ταυτόχρονα υπερήφανος για τη διάκριση αυτή της εταιρείας μας στον θεσμό των Best Workplaces. Οι άνθρωποι της εταιρείας μας την ανέδειξαν ανάμεσα στα κορυφαία εργασιακά περιβάλλοντα στη χώρα και αυτό σημαίνει πολλά για τη νοοτροπία και το κλίμα που επικρατεί σε όλες μας τις εγκαταστάσεις, από τις αποθήκες μας ως τα κεντρικά μας γραφεία και φυσικά στο μεγάλο δίκτυο των καταστημάτων μας σε όλη την Ελλάδα.
Από το ξεκίνημα της Κωτσόβολος και για περισσότερα από 60 χρόνια, επιδιώκουμε να χτίζουμε σχέσεις ζωής με την εταιρεία και με τους πελάτες μας, και σε αυτή την προσπάθεια οι εργαζόμενοί μας παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο. Αλλωστε μια μεγάλη εταιρεία μπορεί να γίνει πραγματικά μεγάλη όταν έχει τους σωστούς ανθρώπους να την υποστηρίζουν.
Οι εργαζόμενοί μας ήταν και θα είναι πάντα το μεγαλύτερο κεφάλαιο της εταιρείας μας και φυσικά το ανθρώπινο πρόσωπό της και ένα φιλικό χαμόγελο, πάντα δίπλα στους συνεργάτες, τους προμηθευτές και φυσικά τους πελάτες μας. Το να δουλεύεις για την Κωτσόβολος σημαίνει πάνω απ’ όλα να θέλεις να εξελίσσεσαι και να γίνεσαι καλύτερος κάθε μέρα. Γι’ αυτόν τον λόγο επενδύουμε σημαντικά στην εκπαίδευση και στη βελτίωση των ανθρώπων μας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο για τους εργαζομένους μας, όπως και αυτοί κάνουν το καλύτερο για όλους εμάς εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ