Υπεγράφη το πρωί της Παρασκευής μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας (ΕΤΕ) συμφωνία για την αξιοποίησης εναλλακτικών καυσίμων.
Στόχος του υπουργείου είναι η διαμόρφωση μιας αγοράς εναλλακτικών καυσίμων. Η χρησιμοποίησή τους στην τσιμεντοβιομηχανία αποτελεί πρακτική αναγνωρισμένη ως Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς προωθεί την ανάκτηση ενέργειας και ανακύκλωση υλικών στη βιομηχανία.
Τα εναλλακτικά καύσιμα προέρχονται από τη βιομηχανική επεξεργασία αποβλήτων. Τέτοια είναι τα SRF, RDF, αποξηραμένη ιλύς βιολογικών καθαρισμών, πετρελαιοειδή κατάλοιπα αναμεμιγμένα με πριονίδι, χρησιμοποιημένα λάδια και λιπαντικά, χαρτί, ξύλο, πριονίδι, υφάσματα, αγροτικά και δασικά υπολείμματα, ζωοτροφές και οργανικά απόβλητα όπως πλαστικά, χρησιμοποιημένα ελαστικά κλπ.
Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου διότι αντικαθιστούν τη χρήση ορυκτών πόρων με υλικά που διαφορετικά θα έπρεπε να απορριφθούν ή να καούν με αντίστοιχες εκπομπές και κατάλοιπα.
Στην Ευρώπη η χρήση εναλλακτικών καυσίμων σήμερα ανέρχεται σε περίπου 6 εκατ. τόνους κατ’ έτος. Το 2009 η χρήση εναλλακτικών καυσίμων από τις τσιμεντοβιομηχανίες των χωρών της ΕΕ έφθασε κατά μέσο όρο το 28%, ενώ σε κάποιες χώρες, όπως η Ολλανδία, ξεπέρασε και το 80%.
Η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης με χρήση μικρότερη του 1% της συνολικής κατανάλωσης θερμικής ενέργειας.
Την ίδια ώρα στη χώρα μας παράγονται περίπου 19 εκατ. τόνοι βιομηχανικών αποβλήτων τον χρόνο από τους οποίους 230.000 είναι επικίνδυνα απόβλητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταγγείλει τη χώρα μας για ανεπαρκή διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων και το 2009 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Αρης Αλεξόπουλος μιλώντας σε ημερίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ) για την περιβαλλοντική διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει το υπουργείο για το θέμα.
«Προχωρήσαμε σε απογραφή των ποσοτήτων των επικίνδυνων αποβλήτων, ενώ η συστηματική καταγραφή των ποσοτήτων γίνεται με τη σύνταξη της Ετήσιας Έκθεσης Παραγωγού Αποβλήτων. Επίσης, έχει γίνει αποτύπωση σε χάρτες GIS των υφιστάμενων και προγραμματιζόμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας και χώρων τελικής διάθεσης των επικινδύνων αποβλήτων, βάσει των υπό αξιολόγηση προτάσεων της βιομηχανίας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξόπουλος.
Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσκληση προς τους επενδυτές που είχαν υποβάλει τον Ιούλιο 2010 προτάσεις για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, να προχωρήσουν στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.