2 Απριλίου

Επαγγελματικός προσανατολισμός, στο Πλανητάριο

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟΥ, Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ 387, Π. ΦΑΛΗΡΟ

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης γονείς και έφηβοι αναρωτιούνται αν υπάρχουν ευκαιρίες και πώς μπορεί να κάνει κανείς τις σωστές επαγγελματικές επιλογές. Αναζητώντας τις απαντήσεις το 4ο ΓΕΛ Ν. Σμύρνης, τα Γραφεία Παιδείας των δήμων Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου και η Ενωση Γονέων Ν. Σμύρνης διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Οικονομική κρίση και επαγγελματικός προσανατολισμός». Εισηγητές θα είναι ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού Νίκος Δεμερτζής, ο επίκουρος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Αναγνωστόπουλος και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Δημήτρης Μπουραντάς. Η ώρα έναρξης είναι 18.30 και το πρόγραμμα της ημερίδας είναι αναρτημένο στο https://users.sch.gr/ndemertzis/HMERIDA_2012.pdf/. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 697 725168.

2 Απριλίου

Η ιστορία του εγκεφάλου, στο Καφέ της Επιστήμης

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, ΛΕΩΦ. ΣΤΡΑΤΟΥ 2α, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το θέμα του απριλιάτικου «Καφέ της Επιστήμης» – που διοργανώνεται με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του «ΝΟΗΣΙΣ» για έβδομη συνεχή χρονιά – αφορά την ιστορία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Υπό τον τίτλο «Από τον τακτισμό στη συνείδηση» θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Αγιος, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ωρα έναρξης: 18.30 και τηλέφωνο επικοινωνίας 2310 821.231. Είσοδος ελεύθερη.

2-3 Απριλίου

Ζέγγελης και Τάσιος, στο Μέγαρο

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ & ΚΟΚΚΑΛΗ, ΑΘΗΝΑ

Εναν σπουδαίο αρχιτέκτονα φιλοξενεί αύριο το Μέγαρο. Πρόκειται για τον Ηλία Ζέγγελη, που σπούδασε και δίδαξε επί 20 έτη στην Architectural Association του Λονδίνου και συνίδρυσε το Office for Metropolitan Architecture (OMA) με τον Rem Koolhaas. Θα μιλήσει για το έργο του στις 19.00, με πρόλογο από τον Μέμο Φιλιππίδη. Μεθαύριο, την ίδια ώρα, ο καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Θεοδόσης Τάσιος θα μιλήσει με θέμα κάτι το αρχιτεκτονικώς θεμελιώδες για τον… Πύργο της Πίζας που συνέβαλε στη νεοελληνική μας χρεοκοπία: «Η φιλοσοφία της Παιδείας». Η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας που αρχίζουν να μοιράζονται στις 17.30.

2-3 Απριλίου

Για τη δεοντολογία της έρευνας, στο ΕΜΠ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΜΠ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται για τη διαμόρφωση των ζητημάτων δεοντολογίας της έρευνας στο ΠΠ Horizon 2020 θα λάβει χώρα αύριο και μεθαύριο συνάντηση εμπειρογνωμόνων και σχετική ημερίδα (12.00-17.00) για το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι σύντομα θα ισχύσουν δύο νέα νομοθετικά πλαίσια, τόσο για την προστασία ζώων για επιστημονικούς σκοπούς όσο και για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Το ζητούμενο είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να οργανωθούν οι κατάλληλες δομές σε εθνικό επίπεδο και ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να πάρουμε στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ερευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΠΕΚ). Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7724.046 (αναπλ. καθηγητής Κ. Χαριτίδης).

3 Απριλίου

«Η Κοινωνία των Πολιτών στο Διαδίκτυο», στη Στέγη

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ, Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ 107-109, ΚΟΥΚΑΚΙ

Ο κύκλος ομιλιών «Το ιδιωτικό και το δημόσιο στο Διαδίκτυο» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών επιχειρεί να διερευνήσει το πώς τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει να αποδίδουμε στο Internet τα χαρακτηριστικά του δημόσιου χώρου. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι ο Jim Killock (εκτελεστικός διευθυντής του Open Rights Group), η Λίλιαν Μήτρου (επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων – Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και ο Γρηγόρης Πασχαλίδης (αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα» Ηλίας Κανέλλης. Είσοδος ελεύθερη, με διανομή δελτίων εισόδου μία ώρα πριν από την εκδήλωση. Τηλέφωνο: 213 0178.000.