Υπέρ της βελτίωσης του νόμου-πλασίου για την ανώτατη εκπαίδευση ώστε να εφαρμοστεί, τάχθηκε ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος, μιλώντας στην Βουλή, υιοθετώντας την πρόταση του υπουργού Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτη για συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία έως τα μέσα του προσεχούς Μαΐου θα πρέπει να έχει εξετάσει τους λόγους για τους οποίους «δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος» και «να εντοπίσει δυσλειτουργίες, να καταθέσει προτάσεις για βελτιώσεις όπου μπορεί να χρειάζονται, ίσως και τροποποιήσεις ορισμένων διατάξεων, αλλά όχι για να ανατραπεί ο νόμος πλαίσιο», όπως υπογράμμισε.
Ο κ. Παπαδήμος κατέστησε σαφές ότι «ο νόμος για την ανώτατη παιδεία πρέπει να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί». «Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, η δική μου και η θέση του υπουργού Παιδείας», σημείωσε, εξηγώντας ότι «ο βασικός λόγος είναι ότι το πλαίσιο θα συντελέσει στην ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας της Παιδείας και της λειτουργίας των πανεπιστημίων».
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι από τον Αύγουστο του 2011 που ψηφίστηκε ο νόμος -πλαίσιο «δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη σε κανένα από τα ΑΕΙ» και όπως είπε «προκύπτει εκ του αποτελέσματος ότι υπάρχουν προβλήματα δυσλειτουργίας».
Και τόνισε ότι «είναι σκόπιμο να εξετάσουμε με ποιο τρόπο μπορούν να γίνουν βελτιώσεις ώστε να εφαρμοστεί με έναν αποδεκτό τρόπο».
«Ολοι συμφωνούν ότι η κατάσταση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ πρέπει να βελτιωθεί. Είναι διαπίστωση της κοινωνίας και όλων όσοι έχουν αξιολογήσει την ποιότητα των σπουδών που παρέχονται. Πρέπει όλοι να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος και να συντελέσει στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι αυτό θα καταστεί εφικτό στον βαθμό που θα υπάρξει διάλογος και δεν υπάρξει καχυποψία και αβεβαιότητα.
Είχε προηγηθεί η επίθεση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα κατά της πρώην υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου. «Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση, όχι εσείς προσωπικά ενδεχομένως, αλλά τα κόμματα που σας στηρίζουν και διεκδικούν την ψήφο του λαού, στην πραγματικότητα βγάζουν ένα μίσος και μια εκδικητικότητα στην κοινωνία», σημείωσε και μίλησε για «εμμονή της πρώην υπουργού Παιδείας, η οποία ό,τι έπιασε στα χέρια της το κατεδάφισε και τώρα βάλλει εναντίον του υπουργού που εσείς επιλέξατε, του κ. Μπαμπινιώτη, που λέει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το πράγμα».
«Δεν φτάνει που διαλύσατε τα πανεπιστήμια, προχωρήσατε και στην λεηλασία των αποθεματικών τους», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «εδώ υπάρχει αίσθηση ρεβανσισμού και εκδικητικότητας». «Ίσως κάποιοι έχουν μίσος για θύλακες που παράγουν έργο. Υπάρχει και εκεί διαφθορά. Αλλά στην πλευρά της πολιτικής εξουσίας υπάρχει μόνο διαφθορά», κατέληξε.
Ο κ. Παπαδήμος αντέδρασε λέγοντας ότι «οι λέξεις εκδικητικότητα, λεηλασία και καταστροφή δεν αντανακλούν την πραγματικότητα» και έκανε λόγο για «αδικαιολόγητους χαρακτηρισμούς».
Την πρόβλεψη ότι από τα μέσα του επόμενου έτους, θα υπάρξει επάνοδος της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης και ενίσχυση της απασχόλησης, με ευεργετικές επιπτώσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, έκανε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη.
Ο κ. Παπαδήμος ανέφερε πως το ασφαλιστικό σύστημα θα ενισχυθεί την επόμενη τριετία με 41 δισ., αλλά η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων του θα ολοκληρωθεί την επόμενη δεκαετία.
Ο κ. Καρατζαφέρης είχε χαρακτηρίσει «βραδυφλεγή βόμβα» την κατάσταση στο Ασφαλιστικό και πρότεινε να θεσπιστεί ειδικό τέλος επί της κατανάλωσης, υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.
Επιπλέον, ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πανεπιστήμια και οι οργανισμοί που έχουν υποστεί ζημίες, λόγω του PSI, θα στηριχθούν με συνέπεια. Όσον αφορά τον νόμο για τα ΑΕΙ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι θα εφαρμοστεί και προκειμένου να εφαρμοστεί η επιτροπή που συστήνει ο Γ.Μπαμπινιώτης θα καταγράψει τα προβλήματα και θα προτείνει βελτιώσεις.
Μονόδρομος η εφαρμογή του προγράμματος
«Επιδίωξη του οικονομικού προγράμματος είναι ότι με την εφαρμογή του, τόσο με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων όσο και με την λήψη των μέτρων, η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί και θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια το μέλλον, αλλά διεθνείς οργανισμοί λένε ότι το τρέχον έτος και στις αρχές του 2013 θα υπάρχει ύφεση, θα αυξηθεί η ανεργία και η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη. Όμως, θα δημιουργηθούν συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης, αλλά για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα τα προβλεπόμενα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε:.
«Γνωρίζω και γνωρίζουμε όλοι ότι η διαδικασία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα χρέους, ακόμη και μετά το PSI και προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα για να ανακάμψει η χώρα, βραχυπρόθεσμα σημαίνει μείωση εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας. »Η ύφεση και η μείωση της απασχόλησης είναι μεγαλύτερη από ότι είχε προβλεφθεί τα προηγούμενα δύο – τρία χρόνια. Δεν είναι μόνο συνέπεια της εφαρμογής του προγράμματος, αλλά και άλλων παραγόντων. Οι συνέπειες αυτές εκτιμάται ότι θα είναι προσωρινές. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει πρόοδο και θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό, όλοι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με ενότητα και αλληλεγγύη για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού»
Σχετικά την περαιτέρω μείωση των δαπανών, ύψους 12 δισ. ευρώ, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε: «Δεν είναι εύκολες αποφάσεις αυτές, αλλά είναι ευθύνη της κυβέρνησης και υποχρέωσή της να προετοιμάσει το έδαφος για να λάβει τις αποφάσεις η επόμενη κυβέρνηση. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ΚΕΠΕ και τα υπουργεία καταγράφουν και κατηγοριοποιούν όλες τις δαπάνες που μπορεί να περισταλούν. Βάσει αυτής της μελέτης, θα γίνουν προτάσεις προς την επόμενη κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της βασιζόμενη στα πλέον πρόσφατα στοιχεία.
»Χωρίς αυτήν την επεξεργασία δεν μπορούμε να πούμε τον τρόπο που θα γίνει η μείωση των δαπανών. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να περιοριστεί η σπατάλη και να μην επιβαρυνθούν τα εισοδήματα των υπαλλήλων στο δημόσιο. Ωστόσο, δεν μπορούν να υπάρξουν δεσμεύσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γενικότερη πορεία της οικονομίας».
Απαντώντας στις επισημάνσεις για αρνητικές προειδοποιήσεις ή τοποθετήσεις εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, όπως του Πολ Τόμσεν στο LSE, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Οι αναφορές αυτές δεν αντιστοιχούν στο κεντρικό σενάριο, εφόσον υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Δεν είναι αυτό που προβλέπεται να συμβεί, αλλά υπογραμμίζονται οι αρνητικοί κίνδυνοι, προκειμένου να επισημανθεί η ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής της πολιτικής. Δεν αποτελούν εναλλακτικές προβλέψεις».
ΠαΣοΚ: Ο νόμος για τα ΑΕΙ πρέπει να εφαρμοστεί
«Οι πολιτικές θέσεις και τα μηνύματα είναι σαφή και σταθερά. Η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και των Ελληνικών ΑΕΙ είναι ζωτικής σημασίας επιλογή για το μέλλον των παιδιών μας και κατά συνέπεια της πατρίδας μας». Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κυρία Φώφη Γεννηματά, σχετικά με την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για την τροπολογία που αποσυνδέει την χρηματοδότηση των ΑΕΙ από την εκλογή των νέων Συμβουλίων Διοίκησης τους.
«Ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία και συναίνεση και πρέπει να εφαρμοστεί» δήλωσε η κυρία Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διασφαλιστεί απολύτως η διδακτική και ερευνητική λειτουργία εκείνων των ΑΕΙ που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα».
«Αρνηση εφαρμογής δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» ξεκαθάρισε η κυρία Γεννηματά. «Η συνεχής ανακύκλωση επιχειρημάτων και δηλώσεων δεν βοηθάει σε τίποτα. Η ακαδημαϊκή κοινότητα, που γνωρίζει ότι πρέπει να κινείται σε αρμονία με την κοινωνία και τις προτεραιότητες του τόπου, έχει και σε κάθε περίπτωση οφείλει να έχει, συνείδηση της ευθύνης της» κατέληξε.
Μπαμπινιώτης: Ο νόμος θα εφαρμοστεί, με διάλογο
«Υπάρχει η δήλωση του Πρωθυπουργού της χώρας ότι για φέτος τον Ιούνιο θα ισχύσει το παλιό σύστημα. Για φέτος ο προϋπολογισμός παραμένει και οτιδήποτε άλλο μετατίθεται για το 2013. Εφαρμόζω τον νόμο και διαφέρω από την κυρία Διαμαντοπούλου στην τακτική της εφαρμογής του νόμου. Αφήστε να δοκιμαστεί αυτή η τακτική, γιατί μπορεί να αποδώσει το να μιλάς με τους πανεπιστημιακούς σε μια γλώσσα που εγώ μπορώ να τη χρησιμοποιήσω». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Υπενθυμίζεται ότι τα πανεπιστήμια έχουν πρόβλημα λειτουργίας, καθώς τα αποθεματικά τους μειώθηκαν μετά το «κούρεμα» του PSI, ενώ λήγει από τον Ιούνιο η χρηματοδότηση τους με δωδεκατημόρια βάση του περυσινού τους προϋπολογισμού, μέχρι να εκλεγούν τα νέα τους Συμβούλια.
«Να ξεκαθαρίσω κάτι. Εγώ δεν έχω καμία κόντρα με την κυρία Διαμαντοπούλου την οποία και εκτιμώ και έχω συνεργαστεί μαζί της για να φτιάξουμε το νόμο για το νέο λύκειο. Επί της ουσίας έχει γίνει ένας πολύ καλός νόμος, έχει όμως και κάποιες αδυναμίες. Σε όλα τα ΑΕΙ – είναι 24 πανεπιστήμια – και στα 24 δεν έχει προχωρήσει, έχουμε 16 ΤΕΙ από αυτά μόνο στα 7 έχει προχωρήσει. Έχουμε όλο τον πανεπιστημιακό κόσμο ξεσηκωμένο σε μια έκρυθμη κατάσταση. Ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί γιατί έγινε ένα λάθος. Αναθέσαμε σε επιτροπές έξω από τα πανεπιστήμια και όχι στους πρυτάνεις,όχι στις αρχές που είναι υποχρεωμένες να τον εφαρμόσουν» συνέχισε.
«Ο διάλογος, ο οποίος κάνω, είναι να καλέσουμε σε ένα τραπέζι τους πρυτάνεις να συζητήσουμε, με κίνητρο και με σκοπό να εφαρμοστεί ο νόμος. Και οι πρυτάνεις θέλουν να εφαρμοστεί ο νόμος και όλα αυτά τα πράγματα ότι ξηλώνεται, ότι αλλάζει ο νόμος, όλα αυτά είναι προβοκατόρικα. Χρειάζεται ένας διάλογος αλλιώς θα δείτε στα πανεπιστήμια να μπαίνει η αστυνομία και να πέφτει ξύλο. Αν έχουμε ένα νεκρό στα πανεπιστήμια, θα μπορέσει ποτέ να περάσει ο νόμος; Ο διάλογος αυτός δεν έχει αποδώσει αποτελέσματα. Εγώ, ως πανεπιστημιακός, έχω έναν κώδικα και ξέρω πώς θα μιλήσω στους ανθρώπους» πρόσθεσε.
«Μπορεί να ξεκινήσει ένα κράτος, μια πολιτεία, ένα διάλογο με 24 πανεπιστήμια και 16 ΤΕΙ λέγοντάς τους ότι δε σου δίνω λεφτά; Ήδη έχουν δοθεί το 25% των χρημάτων. Τον Ιούνιο τελειώνει το έτος, δεν μπορούν να μη δοθούν αυτά τα χρήματα διότι θα κλείσουν τα πανεπιστήμια, δε θα μπορούν να λειτουργήσουν και θα βγουν στους δρόμους, θα έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Πρέπει να δούμε τα πράγματα με μια νηφαλιότητα γιατί θα τρέχουμε πίσω από τα προβλήματα ενώ πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε από πριν» δήλωσε ο κ. Μπαμπινιώτης.
«Με φώναξαν τα δύο μεγάλα κόμματα και η κυβέρνηση για να βοηθήσω. Προσπαθώ να βοηθήσω. Και ξέρετε, περισσότερο από τα ΑΕΙ, το θέμα μου είναι να γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις, να είναι Ιούλιο – Αύγουστο τα βιβλία στα σχολεία. Αυτά είναι τα κύρια θέματά μου και κατά τα άλλα κάθομαι και συζητώ και με τους πρυτάνεις για να εφαρμοστεί ο νόμος. Αν αυτή η τακτική θεωρείται ότι δεν είναι σωστή, τότε η ύπαρξή μου δεν έχει λόγο στο υπουργείο. Θεωρώ ότι είναι μια έντιμη στάση. Όταν προσπαθείς να κάνεις κάτι και δεν έχεις μια βοήθεια τότε δεν έχεις άλλο λόγο και εγώ έχω πει ότι ούτε για δουλειά ψάχνω, ούτε αξιώματα ζητάω, ούτε έχω εξάρτηση από κανένα κόμμα, ούτε πρόκειται να πολιτευτώ», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.
Παρέμβαση των πρυτάνεων
«Δυστυχώς, ύστερα από τις πρόσφατες δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την ενεργοποίηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και τη συγκρότηση επιτροπής για την υποβολή προτάσεων σχετικά με τις δυσλειτουργίες του Ν. 4009/2011, περίσσεψαν και πάλι οι ύβρεις κατά των Πανεπιστημίων και των Πρυτανικών Αρχών». Αυτό δήλωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τρ. Αλμπάνης και προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων.
«Τα Πανεπιστήμια έχουν ανάγκη σήμερα από ενίσχυση του έργου και του ρόλου τους, όσο ποτέ άλλοτε, στηρίζοντας την κοινωνία και την οικονομία της χώρας. Οσοι επιτίθενται στα Πανεπιστήμια και τις εκλεγμένες διοικήσεις τους, φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται ή δεν τους ενδιαφέρει, αν η διακοπή της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων οδηγεί σε διακοπή της λειτουργίας τους και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», συνέχισε ο κ. Αλμπάνης.
«Οι Πρυτανικές Αρχές δίνουν αγώνα, ώστε τα Ιδρύματα της χώρας να παραμείνουν ανοιχτά και όρθια, χωρίς να αναστείλουν καμία εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα, παρά τις δύσκολες και συχνά ανυπέρβλητες συνθήκες στις οποίες είναι υποχρεωμένα να λειτουργήσουν», κατέληξε.