Τη διαβεβαίωση ότι ο ελληνικός τουρισμός θα έχει «ήπια θετική ανάπτυξη» τη φετινή χρονιά, ακολουθώντας τον ρυθμό της Ευρώπης ο οποίος θα κυμανθεί από 3% έως 3,3%, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) κ. Τ. Ριφάι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο.

Κοινή πεποίθηση και των δύο είναι ότι το ζήτημα της βίζας Σένγκεν και της ανάγκης διευκόλυνσης των ταξιδιών θα έχει αποτέλεσμα, έχοντας λάβει διεθνείς διαστάσεις, καθώς θα τεθεί στον πρόεδρο του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν για να παρουσιαστεί στη Σύνοδο των G-20.

«Δεν υπάρχει κανένας αντίκτυπος μεταξύ βίζας και μετανάστευσης», τόνισε ο κ. Ριφάι και πρόσθεσε ότι το 2012 ένα δισεκατομμύριο διεθνείς επιβάτες θα περάσουν τα σύνορα, από τους οποίους «περισσότεροι από 520 εκατομμύρια ταξιδιώτες θα έρθουν στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην ημερίδα «Κινητικότητα και Ταξίδια: Ξεπερνώντας Ταξιδιωτικά εμπόδια», σχολίασε ότι συζητήθηκε «ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια που εντοπίζονται στον τομέα του τουρισμού, η άρση του οποίου θα βοηθήσει τον τουρισμό να απελευθερωθεί και να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικός και πιο ελκυστικός και να δώσει τις βάσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη».

Παράλληλα τόνισε τη στενή συνεργασία με τον υπουργό, λέγοντας ότι η κοινότητα των Ηνωμένων Εθνών «παρέχει την απόλυτη υποστήριξη σε εσάς, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο τουρισμός θα αποτελέσει λύση για τα προβλήματα», συμπληρώνοντας ότι ο τουρισμός «θα βοηθήσει την Ελλάδα να βρει διέξοδο απ’ αυτή την κρίση και να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις», ενώ αναφέρθηκε στη θετική συνάντηση που είχαν νωρίτερα με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, στον οποίο εξέθεσαν το ζήτημα της βίζας αλλά και θέματα του παγκόσμιου τουρισμού.

Εν τω μεταξύ με στόχο να συνδέσει το θέμα της βίζας και τις θέσεις απασχόλησης, ολοκληρώνεται μελέτη του ΠΟΤ η οποία θα παρουσιαστεί στη συνάντηση G-20.

Δίνοντας ένα παράδειγμα από τη Ρωσία ο κ. Ριφάι σημείωσε ο μέσος τουρίστας ξοδεύει στη χώρα αυτή 1.500 δολάρια και κάθε βίζα που μεταφράζεται σε επίσκεψη είναι ο μισθός μιας οικογένειας για έναν μήνα.

«Αντίστοιχα 150 με 200 βίζες αναλογούν στη δημιουργία μιας νέας θέσης εργασίας». Επίσης αναφέρθηκε στην απόφαση του πρόεδρου των ΗΠΑ, ο οποίος τον περασμένο μήνα έδωσε διαταγή να αυξηθούν κατά 15% με 20% οι βίζες που εκδίδονται, συνδέοντας την κίνηση με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αναλύοντας τη συνέχιση της θετικής τάσης αν και σε πιο ήπιο βαθμό στον ελληνικό τουρισμό, ο κ. Ριφάι εστίασε στον ρόλο του δημόσιου τομέα «ο οποίος πρέπει να προσαρμοστεί», καθώς «στον ιδιωτικό τομέα η βιομηχανία του τουρισμού έχει προσαρμοστεί στις περιστάσεις».

Προτεραιότητες σε αυτή την κατεύθυνση είναι η διευκόλυνση των ταξιδιωτών για τη βίζα, για την προσέλκυση τουριστών και από άλλες αγορές, κυρίως τη Ρωσία, ενώ πολύ σημαντικός παράγοντας είναι να ολοκληρωθούν οι εκλογές, για «να σταθεροποιηθεί η κατάσταση προκειμένου να φανεί το ξεκάθαρο τοπίο».

Σε ανάλογο παράδειγμα ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να απαλλάξει τους σέρβους πολίτες από τη διαδικασία της βίζας και τη μεταβολή στις αφίξεις στην Ελλάδα η οποία «ξεπέρασε το 200% μέσα σε έναν χρόνο».

Θετικό αντίκτυπο κατά 180% είχε και η απαλλαγή της βίζας για τα πράσινα διαβατήρια από την Τουρκία. Αντίθετα την τελευταία πενταετία ήρθαν στην Ελλάδα δύο εκατομμύρια Ρώσοι, ενώ το ίδιο διάστημα επισκέφθηκαν την Τουρκία 14 εκατομμύρια επειδή είχε πολύ πιο εύκολες διαδικασίες θεωρήσεων.