Χιλιάδες Ισπανοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων και βγήκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων ισπανικών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν κατά των μέτρων λιτότητας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας κατά τη διάρκεια της 24ωρης γενικής απεργίας. Επεισόδια στη Βαρκελώνη και μικροσυμπλοκές σε άλλες πόλεις, 58 συλλήψεις μέχρι το απόγευμα.

Οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας που επηρεάστηκαν περισσότερο από την απεργία ήταν η βιομηχανία και οι συγκοινωνίες.

Τα κεντρικά συνθήματα στις πορείες στέφονταν κατά των μέτρων της νέας κυβέρνησης Ραχόι -η οποία δεν έχει κλείσει ακόμη 100 ημέρες διακυβέρνησης- που διευκολύνουν τις απολύσεις και τις μειώσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, με μέτρα λιτότητας που στοχεύουν στη μείωση του ελλείμματος κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες φέτος. Μάλιστα ήδη την Παρασκευή, μία ημέρα μετά τη γενική απεργία, αναμένεται η ανακοίνωση νέου πακέτου μέτρων.

Οι μεγαλύτερες πορείες έγιναν στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, ενώ εκατοντάδες κόσμου διαδήλωσαν και στη Βαλένθια, το Μπιλμπάο και το Αλικάντε.

Της ογκώδους πορείας στο κέντρο της Βαρκελώνης, ωστόσο, ακολούθησαν εντάσεις και επεισόδια: Ομάδες διαδηλωτών έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών, ρίχνοντας πέτρες σε υποκαταστήματα τραπεζών και μεγάλα εμπορικά κέντρα, ενώ η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, και πλαστικές σφαίρες.