Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας επικρατούν από χθες στην Βαγδάτη, όπου σήμερα το πρωί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν

συναντήθηκε με άραβες ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητήσει το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία.
Περισσότεροι από 100.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί γύρω από τα κτίρια που πραγματοποιείται η σύνοδος, ενώ από χθες δεν λειτουργεί ένα μεγάλο τμήμα του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
Ωστόσο, πολλοί ηγέτες επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στη Σύνοδο, αφού από τους 22 αρχηγούς αραβικών κρατών, μέχρι στιγμής έχουν παραστεί μόλις οι οκτώ. Η πιο σημαντική επίσκεψη της συνόδου είναι αυτή του εμίρη του Κουβέιτ, σεΐχη Σαμπάχ Αλ-Άχμαντ Αλ-Σαμπάχ που πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη στη Βαγδάτη μετά την εισβολή που δέχθηκε η χώρα του το 1990 από το στρατό του Ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν.

Σε μια ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των δυο κρατών, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι τον υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο και οι δύο άνδρες, προχώρησαν στο κόκκινο χαλί πιασμένοι από το χέρι, πάνω από 21 χρόνια μετά τον πόλεμο του Κόλπου.

Οι ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Ιράκ -η πρώτη που πραγματοποιείται εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια στη Βαγδάτη- συμφώνησαν στο σχέδιο έξι σημείων του ειδικού απεσταλμένου Κόφι Αναν, το οποίο ζητεί την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαλόγου, ωστόσο διαφωνούν στο πως θα αντιμετωπίσουν τις βιαιότητες, χωρίς να δημιουργηθεί κίνδυνος θρησκευτικών εντάσεων.
Η Συρία, με τη σειρά της, έχει μεν αποδεχτεί την πρόταση Αναν, αλλά απορρίπτει κάθε πρωτοβουλία της συνόδου και τονίζει πως θα έχει επαφές μόνο με μεμονωμένα αραβικά κράτη.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν την πίεση προς τη Δαμασκό και τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, ζητώντας εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, να μεταβαίνει την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ριάντ προκειμένου να συναντηθεί με ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου.
Την Κυριακή η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη στη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας», όπου θα συζητήσει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Δαμασκού καθώς επίσης τρόπους υποστήριξης της αντιπολίτευσης, η οποία θα συμμετάσχει και αυτή στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης.