Μόλις ένα ποτηράκι την ημέρα ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 5%, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη. Τρία ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά, μάλιστα, φάνηκε να εκτοξεύουν τον κίνδυνο της νόσου στο 50%.

«Η κατανάλωση αλκοόλ φάνηκε να έχει αιτιώδη σχέση με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού» αναφέρει μέσα από δημοσίευσή της στο επιστημονικό έντυπο «Alcohol and Alcoholism» η επιστημονική ομάδα από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές προχώρησαν σε μετά-ανάλυση 113 προηγούμενων μελετών. Βάσει των δεδομένων λοιπόν, απέδωσαν το 2% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού που εμφανίζονται σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική στην ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ και μόνο. Πίσω από άλλες 50.000 περιπτώσεις της νόσου που εμφανίζονται παγκοσμίως εκτιμάται ότι κρύβεται η βαριά κατανάλωση αλκοόλ – την οποία προσδιορίζουν στην ημερήσια κατανάλωση των τριών ποτών και πάνω.

Με προσοχή η «γυναικεία» κατανάλωση

Στη μελέτη, οι ειδικοί υπολόγιζαν ότι η περιεκτικότητα του ενός ποτού δεν ξεπερνούσε σε αιθανόλη τα 10-12γρ. Κάτι τέτοιο αντιστοιχεί σε περίπου ένα ποτήρι κόκκινο κρασί των 125ml ή σε ένα ποτήρι μπίρας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Χέλμουτ Σάιτζ, από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, τα νέα ευρήματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις συστάσεις των ειδικών σχετικά με μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ από τις γυναίκες. Υποδεικνύουν μάλιστα ότι οι υγιείς γυναίκες που αντιμετωπίζουν μέσο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, δεν θα πρέπει να καταναλώνουν πάνω από ένα ποτηράκι αλκοόλ την ημέρα.

«Οι γυναίκες πάλι που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου – συμπεριλαμβανομένων και όσων διαθέτουν οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο του μαστού- οφείλουν να αποφεύγουν το αλκοόλ ή να το καταναλώνουν περιστασιακά» επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Η σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού, αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε μελέτες στις αρχές της δεκαετίας του ’80, προσθέτουν οι ειδικοί. Οι ίδιοι χρησιμοποίησαν στοιχεία από μελέτες που είχαν δημοσιευθεί πριν από τον Νοέμβριο του 2011. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι γύρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο υπήρχαν περισσότερες από 3.400 μελέτες. Εστίασαν ωστόσο σε συνολικά 113 μελέτες οι οποίες εξέταζαν τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.