Νέα αναδιάρθρωση χρέους με πιθανή συμμετοχή των δανείων του ΔΝΤ προβλέπει για την Ελλάδα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s.
«Οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να ανέβουν κι αυτοί στη βάρκα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του τμήματος αξιολογήσεων Μόριτζ Κράμερ κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Λονδίνο με θέμα «Μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση;».
Ο ίδιος δεν διευκρίνισε το πότε εκτιμά ότι θα γίνει η δεύτερη αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων. «Δεν μπορώ να προβλέψω σήμερα το πότε θα γίνει αλλά (η αναδιάρθρωση) βρίσκεται μπροστά στο δρόμο» είπε.
Στο ίδιο συνέδριο του London School of Economics μίλησε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν ο οποίος παραδέχθηκε ότι η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα «έχει επιθετικό χαρακτήρα» όμως προέβλεψε ότι η οικονομία θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.
«Δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών ή παρέκκλισης από αυτή την πολιτική. Αλλωστε παραμένει αβέβαιο το πότε θα επιστρέψει η χώρα στις αγορές με δεδομένο το πολύ υψηλό επίπεδο χρέους αλλά και τις πιθανές αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις» σημείωσε ο Τόμσεν κάνοντας έμμεση νύξη για πιθανή καθυστέρηση υλοποίησης των μέτρων μετά τη διενέργεια εκλογών.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί «είναι αναμφίβολα πολύ επώδυνα για την κοινωνία» αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα χρειαστεί «μεγαλύτερη προσπάθεια προσαρμογής που θα αντιστοιχεί στο 6-7% του ΑΕΠ» και ισοδυναμεί με μέτρα 15 δισ. ευρώ. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ δεν έκρυψε άλλωστε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά τις εκλογές θα χρειαστεί περαιτέρω μείωση του ελλείμματος».