Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σωκ. Ξυνίδης έρευνα σύμφωνα με την οποία η Lidl πουλά στην ελληνική αγορά 70 προϊόντα σε τιμές υψηλότερες απ΄ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ειδικότερα, η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο του 2011, σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρία, έρευνα συλλογής τιμών βασικών καταναλωτικών προϊόντων σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συλλέχθηκαν τιμές από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κυρίως επωνύμων προϊόντων διεθνών εταιριών, με παρουσία στις περισσότερες ή και σε όλες τις χώρες του δείγματος. Την ίδια χρονική περίοδο καταγράφηκαν και οι τιμές πώλησης 70 προϊόντων που διακινούνται αποκλειστικά από την εκπτωτική αλυσίδα λιανικής (hard discounter) LIdl, σε χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βουλγαρία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι τιμές των προϊόντων που διακινούνται αποκλειστικά από την εταιρεία Lidl στην Ελλάδα, μετά και την αφαίρεση του συντελεστή Φ.Π.Α., είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές των ιδίων προϊόντων στις άλλες χώρες της έρευνας.
Εν συνεχεία η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς απέστειλε στη Lidl επιστολή, γνωστοποιώντας τα διαθέσιμα στοιχεία τιμών και έλαβε την σχετική απάντηση. Η Lidl μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην ένταση του ανταγωνισμού που υπάρχει σε άλλες χώρες για να αιτιολογήσει τις διαφορές τιμών.
Οπως επισημαίνει ο κ. Ξυνίδης είναι γεγονός ότι στη χώρα μας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες του δείγματος, λειτουργεί μόνο το Lidl ως εκπτωτική αλυσίδα μετά και την αποχώρηση του Aldi. Αναφέρει, επίσης, το επιχείρημα του υψηλού κόστους μεταφοράς, διακίνησης και συντήρησης των προϊόντων στη χώρα μας. «Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς το υψηλό κόστος να επηρέαζε ανάλογα και τα επώνυμα προϊόντα διεθνών προμηθευτών γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από την έρευνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές, αυτών των προϊόντων, στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλότερες από την Γαλλία και την Ιταλία», προσθέτει.

Ο συγκριτικός πίνακας με τις τιμές