Αύξηση της «δύναμης πυρός» των δύο μηχανισμών στήριξης της Ευρωζώνης σε τουλάχιστον, 700 δισ. ευρώ συνδυαστικά -ίσως ακόμη και προσωρινά στα 940 δισ. ευρώ- καλούνται να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνάντηση του Eurogroup στην Κοπεγχάγη την Παρασκευή.
Ως πρώτο μέσο στη διάθεση των Βρυξελλών, το οποίο και θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα εγκριθεί, είναι ο προσωρινός EFSF και ο μόνιμος ESM, που τίθεται σε ισχύ τον Ιούλιο, να συνδυάσουν πλήρως τις δυνάμεις τους για όσο χρόνο «τρέχουν» παράλληλα -δηλαδή πάνω από 700 δισ. ευρώ, αντί του όριου 500 δισ. ευρώ που προβλέπεται σήμερα.
Πιθανή θεωρείται επίσης η επίσπευση της καταβολής των κεφαλαίων που συνεισφέρουν τα κράτη-μέλη στο μόνιμο μηχανισμό, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια αντί για τέσσερα.
Τέλος, στο τραπέζι του Eurogroup φαίνεται ότι υπάρχει και η επιλογή «προσωρινής αύξησης» των κεφαλαίων στα 940 δισ. ευρώ για έναν χρόνο, και μείωσή τους αργότερα. Το ενδεχόμενο αναφέρεται σε προσχέδιο απόφασης του Eurogroup γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters.
Ωστόσο, το βράδυ της Πέμπτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε πως η θέση του Βερολίνου είναι πως θα πρέπει να προβλέπεται όριο 800 δισ. ευρώ στο «βεληνεκές» των μηχανισμών -επιβεβαιώντας πάντως εμμέσως πως πρέπει να θεωρείται σχεδόν ειλημμένη η απόφαση για κοινή ισχύ 700 δισ. ευρώ, καθώς η Γερμανία ήταν η μοναδική που διαφωνούσε.
Η ενίσχυση της δυνατότητας επέμβασης του προσωρινού EFSF και του μόνιμου ESM, με τρόπο που θα ικανοποιεί τις γερμανικές επιφυλάξεις, έχει τεθεί ως προϋπόθεση από τις περισσότερες χώρες της G20 για να αυξήσουν τα κεφάλαια που συνεισφέρουν στο ΔΝΤ -ώστε να διευρυνθεί το συνολικό «δίχτυ ασφαλείας» κατά της κρίσης χρέους.
Αν και η ταραχή στις αγορές απέναντι στις χώρες της Ευρωζώνης έχει αποκλιμακωθεί, σχετικά, τις τελευταίες εβδομάδες, η βασικότερη ανησυχία παραμένει πως εάν η Ισπανία ή η Ιταλία χρειαστούν στήριξη, το «δίχτυ» θα πρέπει να μπορεί να τις κρατήσει.
Στο προσχέδιο αναφέρεται επίσης πως από τον φετινό Ιούλιο και έπειτα, τα όποια νέα αιτήματα στήριξης θα τα «διαχειρίζεται» ο μόνιμος ESM -ο προσωρινός EFSF θα ασχολείται, για όσο είναι ακόμη σε ισχύ, μόνο με τα προγράμματα Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και την εμπλοκή του στο δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα.