Ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας για τη σύλληψη παράνομων μεταναστών, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», παρότι δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο ούτε ένα από τα κέντρα, όπου προβλέπεται να κρατηθούν, ανά τη χώρα. Ήδη, αστυνομικοί έχοντας χωριστεί σε δυο βάρδιες – πρωί και απόγευμα – «οργώνουν» το κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, του παρεμπορίου, της πορνείας, της διακίνησης ναρκωτικών κ.α.
Μάλιστα το πρωί της Τετάρτης έγιναν έρευνες σε πολυκατοικίες στις οδούς Γερανίου, Ακομινάτου και Μάρνη όπου αλλοδαποί επινοικίαζαν τα διαμερίσματα τους σε δεκάδες συμπατριώτες τους. Παράλληλα εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να γίνει η ενίσχυση της ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) με επιπλέον 1.000 άτομα, κάτι που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης, το πρωί της Τετάρτης, μετείχε σε μια ακόμη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, με ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ενώ συνεχείς είναι και οι συναντήσεις του με παράγοντες της αυτοδιοίκησης για το κέντρο της Αθήνας.
Το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Μ.Χρυσοχοϊδης είχε συνάντηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Ασκούνη και τον εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής κ. Βασίλη Γιαννακόπουλο από τους οποίους ζήτησε να αναλάβουν πρωτοβουλίες στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εξεύρεση χώρων που θα μετατραπούν σε κέντρα κράτησης αλλοδαπών.
Την ίδια ώρα αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για να καταλήξουν στις εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν τις προϋποθέσεις να διαμορφωθούν σε κέντρα κράτησης μη νόμιμων μεταναστών – παρότι συνεχίζονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών κάθε φορά που προτείνεται μια νέα περιοχή.
Μετά την Κοζάνη, αντιδράσεις διατυπώνονται και για τα κέντρα στην Αττική – πρόκειται για τρεις υποψήφιους χώρους στη Δυτική Αττική, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, του Ασπροπύργου και των Μεγάρων – για τα οποία, πάντως, το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία θετικά το βράδυ της Τρίτης.
Μόνον κέντρα πρώτης υποδοχήςστα νησιά
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν, εν τω μεταξύ, πως στα νησιά δεν θα κατασκευαστούν- στην παρούσα, τουλάχιστον, φάση_, κέντρα κράτησης μη νόμιμων μεταναστών. Τα πρώτα 27 κέντρα θα λειτουργήσουν στις εννέα Περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας.
Σε όσα νησιά, κυρίως του Αιγαίου, υπάρχουν κέντρα πρώτης υποδοχής λαθρομεταναστών, θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με την μορφή αυτή και δεν θα μετατραπούν σε κέντρα κράτησης ενώ αναμένεται να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις τους.
Εν τω μεταξύ μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για δημιουργία τριών κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών στην Αττική, οι διαδικασίες εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.
Όπως δήλωσε το πρωί της Τετάρτης στο Mega ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας, εφόσον οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, το πρώτο κέντρο θα είναι σε θέση να λειτουργήσει σε 30 έως 45 ημέρες. Σύμφωνα με τον κ. Οθωνα, το έργο της αναμόρφωσης των εγκαταστάσεων (π.χ. στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται) και τη μετατροπή τους σε κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών θα αναλάβει το ίδιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής να ορίσει άμεσα τρεις χώρους κλειστής, προσωρινής φιλοξενίας για παράνομους αλλοδαπούς, χαιρετίζει με γραπτή του δήλωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ευελπιστεί – όπως σημειώνει – ανάλογη ευαισθησία και ταχύτητα να δείξουν και τα υπόλοιπα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας.«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του σχεδίου της για μια αποτελεσματική και δίκαιη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών», επισημαίνει.
Κατά πλειοψηφία «ναι» για τα 3 κέντρα στην Αττική
Το απόγευμα της Τρίτης, το Περιφερειακό Συμβούλιο υπερψήφισε τη δημιουργία τριών Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών στην Αττική, ενώ ζήτησε από την Περιφερειακή Ένωση να προτείνει συγκεκριμένους χώρους. Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρόςσημείωσε ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική «ναι στα κέντρα, αλλά στην αυλή του γείτονα»» και επισήμανε τον «ορατό και άμεσο κίνδυνο να βγούμε από τη Συνθήκη Σέγκεν, με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα».
Παρόντες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δήμαρχοι Ασπροπύργουκ. Ν. Μελετίου, Μάνδρας – Ειδυλλίας κ.Γ. Δρίκοςκαι Μεγαρέων κ.Ι. Μαρινάκηςπου εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στη δημιουργία των Κέντρων στην περιοχή τους. Με τη θέση τους συντάχθηκε και η Αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής κ.Στ. Δήμου.