Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιώτες του Σουδάν και του Νοτίου Σουδάν έχουν ξεσπάσει σε αρκετές διαμφισβητούμενες συνοριακές περιοχές.

Εκπρόσωπος του Νοτίου Σουδάν δηλώνει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση από τότε που ο Νότος διακήρυξε την ανεξαρτησία του.

Την αναβολή της επίσκεψής του στο Νότιο Σουδάν αποφάσισε ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ ελ-Μπεχίρ, μετά την επίθεση του στρατού του Νότιου Σουδάν εναντίον πετρελαϊκού συγκροτήματος στρατηγικής σημασίας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοίνωσε την αναβολή της επίσκεψης του ελ-Μπεχίρ στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, μετά την επίθεση στρατιωτών του Νοτίου Σουδάν εναντίον του πετρελαϊκού συγκροτήματος Χεγκλίγκ.

Οι συγκρούσεις οδήγησαν τον πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν να προειδοποιήσει για πόλεμο. «Το πρωί αεροπορικές δυνάμεις του Σουδάν ήρθαν και βομβάρδισαν περιοχές στην επαρχία Γιούνιτι» είπε.

«Επειτα από αυτόν τον εκτεταμένο βομβαρδισμό, οι δυνάμεις μας δέχθηκαν επίθεση από τις σουδανικές δυνάμεις ασφαλείας και από ενόπλους» είπε.

«Μας επιβάλλεται πάλι ένας πόλεμος, αλλά είναι το Σουδάν που τον επιδιώκει» πρόσθεσε.