Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι Έλληνες φλερτάρουν με την ιδέα της αυστηρής χορτοφαγίας και παίρνουν την απόφαση να πάνε τη vegetarian diet ένα βήμα πιο πέρα. Οι αριθμοί βέβαια δεν πλησιάζουν σε καμία περίπτωση τα ποσοστά του Ηνωμένου Βασιλείου ή άλλων χωρών που έχουν αγκαλιάσει εδώ και καιρό την αποχή από κάθε είδους ζωικό προϊόν για τροφή ή ένδυση, αλλά η αλήθεια είναι ότι και στη χώρα μας η «παρέα» των vegan όλο και μεγαλώνει.

Κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, μέλι, αυγά και γαλακτοκομικά αποτελούν τροφές ταμπού για τους ορκισμένους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων και του περιβάλλοντος που αναγάγουν τη διατροφή σε τρόπο ζωής και μας κάνουν να βλέπουμε την Κυριακή του Πάσχα με άλλο μάτι. Στέκι τους αποτελεί το Avocado, το μοναδικό –προς το παρόν- vegan εστιατόριο στην Αθήνα αλλά και το Bliss που διαθέτει πολλές ευφάνταστες επιλογές στον κατάλογό του για τους φανατικούς της νέας τάσης.

Στην πόλη μας, εκφραστής του veganism είναι η Troō Food Liberation, μια κολεκτίβαατόμων που σηκώνει τη σημαία της υγιεινής διατροφής και δείχνει το δρόμο για την υιοθέτηση μη βίαιων μοντέλων επιβίωσης. Το δίδυμο που κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση, παραδίδει μαθήματα μαγειρικής με χορτοφαγικές και ωμές τροφές, διοργανώνει πάρτι με «πράσινα» ποτά, παρέχει υπηρεσίες catering και διαθέτει online store.

Η Δάφνη Τσάτσου και η Δανάη Τσεκούρα μπορεί να αποτελούν εξαίρεση στην Αθήνα του 2012, αλλά επιμένουν ότι και οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να τρώνε αληθινό φαγητό, απαλλαγμένο από φυτοφάρμακα και γενετικές μεταλλάξεις και αποδεικνύουν ότι η χορτοφαγία είναι νοοτροπία και όχι δίαιτα.

Είναι αλήθεια ότι οι vegan όλο και πληθαίνουν στην Ελλάδα;

Ο κόσμος νοιάζεται περισσότερο για αυτά που καταναλώνει, τρώει λιγότερο κρέας και δείχνει μεγαλύτερη αγάπη προς τα ζώα. Η ολική χορτοφαγία αποτελεί τρόπο ζωής και στην Ελλάδα όλο και περισσότεροι τείνουν να την επιλέγουν. Δεν έχει όμως να κάνει μόνο με το τι τρώει κάποιος. Εμείς δεν θέλουμε να εκμεταλλευόμαστε τα ζώα, στηρίζουμε τα βιολογικά προϊόντα, μιλάμε στον μπακάλη της γειτονιάς, υποστηρίζουμε το δίκαιο εμπόριο και μποϊκοτάρουμε τις οικονομίες που κερδίζουν κάνοντας ανθρώπους να υποφέρουν.

Μπορεί μια διατροφή απαλλαγμένη από ζωικό λίπος να είναι ισορροπημένη;

Ένας ελέφαντας και μια αγελάδα που έχουν τεράστιο όγκο, είναι αυστηρά χορτοφάγοι και ικανοποιούν τις ανάγκες τους στο έπακρο. Μπορεί κανείς να πάρει τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται χωρίς να φάει κρέας ή να καταναλώσει προϊόντα που προέρχονται από τα ζώα. Για παράδειγμα τα αμύγδαλα και το σουσάμι είναι πλούσια σε ασβέστιο και το μανιτάρι περιέχει τις απαραίτητες πρωτεΐνες για τον οργανισμό μας. Άλλωστε το κρέας που θα αγοράσεις στην πόλη είναι γεμάτο ορμόνες, προέρχεται από ζώα καταπιεσμένα -πολλές φορές άρρωστα- και δεν σου προσφέρει τίποτα.

Είναι μονότονη η διατροφή των vegan;

Στην ελληνική κουζίνα υπάρχουν αμέτρητες επιλογές. Τα περισσότερα λαδερά φαγητά για παράδειγμα θα μπορούσαν να αποτελέσουν γεύμα για έναν vegan. Αυτό που μας αρέσει περισσότερο είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τη φαντασία μας και να βρούμε πιάτα που θα μας ικανοποιήσουν απόλυτα.

Πόσο εύκολο είναι να τηρήσει κάποιος την απόφαση του;

Τίποτα δεν πρέπει να γίνεται καταναγκαστικά. Αν πάρεις μια τέτοια απόφαση και σε ένα μήνα θες να φας λίγο τυρί δεν θα γίνει και κάτι. Δεν υπάρχουν κανόνες. Το ζήτημα είναι να έχεις μέτρο και να αισθάνεσαι καλά.

Ένα ενδεικτικό μενού;

Μία πλούσια σαλάτα με χούμους, ξηρούς καρπούς και μια πίτα με λάδι αντί για βούτυρο συνοδευόμενη από μανιτάρια πλευρώτους. Ακόμα, ένας πράσινος χυμός με πορτοκάλι, σπανάκι και κάποιο φρούτο εποχής είναι ιδανικός για το πρωινό ξύπνημα, ενώ μια μους σοκολάτας με ωμό κακάο και avocado πάντα ανεβάζει τη διάθεση.

Τρεις λόγοι για να γίνει κάποιος vegan;

Θα κάνει καλό στο περιβάλλον, θα φροντίζει το σώμα του και πάνω από όλα θα αισθάνεται όμορφα με τον εαυτό του.

Πού θα βρείτε vegan πιάτα

Avocado: Νίκης 30, Σύνταγμα, τηλ. 210 3237878 www.avocadoathens.com

Pure Bliss: Ρόμβης 24Α, Σύνταγμα, τηλ. 210 3250362 www.purebliss.gr