Δύο μοναδικά, για έλληνα σκοπευτή, παγκόσμια ρεκόρ πέτυχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Τουσόν της Αριζόνας (ΗΠΑ) ο Ευθύμης Μίτας. Στον αγώνα του σκιτ ο 27χρονος σκοπευτής σημείωσε 125/125 στον προκριματικό και 25/25 στον τελικό κατακτώντας την τελειότητα και μαζί το χρυσό μετάλλιο σε έναν από τους πιο σημαντικούς αγώνες της παγκόσμιας σκοποβολής.

Η κατάκτηση για πρώτη φορά από τον Μίτα του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ταυτόχρονα η ισοφάριση των παγκοσμίων ρεκόρ καθιστούν τον 27χρονο φοιτητή των ΤΕΦΑΑ υποψήφιο για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, για τους οποίους έχει ήδη σφραγίσει την πρόκριση.

«Ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτόν τον αγώνα» δήλωσε μετά την επιτυχία του ο Μίτας και πρόσθεσε: «ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ξεκίνησα την σκοποβολή το 1998 και από τότε ονειρευόμουνα τον τέλειο αγώνα. Σήμερα (σ.σ. χθες) αισθανόμουν πολύ καλά. Το μυαλό μου ήταν καθαρό».

Μέχρι χθες η καλύτερη θέση του Μίτα σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν η δεύτερη το 2010 στο Ντόρσετ ενώ το 2011 ήταν τρίτος στο Μάριμπορ.

Ο Μίτας δεν έκρυψε την προσμονή του για το Λονδίνο 2012. «Μεγάλος στόχος μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Θα αγωνιστώ στο test event του Λονδίνου τον Απρίλιο και μετά στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Λονάτο ενώ πριν τους Ολυμπιακούς υπάρχει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Κύπρο».

Μεταξύ των αντιπάλων τους στο Τουσόν ήταν ο χρυσός ολυμπιονίκης του 2000 Ουκρανός Μίκολα Μίλτσεφ που πήρε το ασημένιο μετάλλιο, ο χάλκινος ολυμπιονίκης του Πεκίνου Γάλλος Αντονί Τεράς που κατετάγη τέταρτος. Τρίτος ήταν ο Μεξικανός Κάρλος Ρομέρο.

Το παγκόσμιο ρεκόρ στον προκριματικό 125/125 καταρρίφθηκε πρώτη φορά το 2007 από τον Αμερικανό Βίνσεντ Χάνκοκ και από τότε το έχουν ισοφαρίσει 8 αθλητές. Το παγκόσμιο ρεκόρ 150/150 καταρρίφθηκε στον ίδιο αγώνα από τον Χάνκοκ και από τότε το έχουν ισοφαρίσει πέντε φορές. Τα τελευταία χρόνια το αγώνισμα του σκιτ έχει δυσκολέψει ώστε να είναι πιο δύσκολη η κατάρριψη των στόχων και βέβαια η ισοφάριση του παγκοσμίου ρεκόρ.

Στον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Τουσόν πήρε μέρος και ο Νίκος Μαυρομμάτης _έχει προκριθεί στους Ολυμπιακούς_ ο οποίος κατετάγη 22ος με 119/125 ενώ ο Γιώργος Σαλαβαντάκης _ είχε αγωνισθεί στο Πεκίνο 2008_ πήρε την 31η θέση με 117/125.