Την πεποίθησή τους ότι η είσοδος των Οικολόγων Πράσινων στην ελληνική Βουλή θα συμβάλλει στη «δημιουργία μιας νέας Ελλάδας», με στόχο την ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική συνοχή, εξέφρασαν φθάνοντας στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι Πράσινοι κ. Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και κυρία Ρεβέκκα Χαρμς. Βρέθηκαν στην Αθήνα, ως συμπρόεδροι της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, σηματοδοτώντας με την παρουσία τους τη στήριξη που δίνουν στους Οικολόγους Πράσινους οι οποίοι διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού.

Παράλληλα, όμως, προσέδωσαν στην επίσκεψή τους χαρακτήρα έκφρασης αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, προβάλλοντας ότι πέρα από την λιτότητα υπάρχουν δυνατότητες διεξόδου από την κρίση. Είχαν και επαφές με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς , σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μάλιστα, την Τρίτη (27.3.2012), είχαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο και τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλο.

Προσκεκλημένοι του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων κ. Ν. Χρυσόγελου, ανέπτυξαν στις παρεμβάσεις τους την ανάγκη να χτιστούν γέφυρες συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ.

Ο κ. Ντανιέλ Κον Μπεντίτ επέμεινε ότι εν μέσω κρίσης είναι απαραίτητη και εφικτή μια άλλη πολιτική κουλτούρα στην Ελλάδα και την ΕΕ για τις μεταξύ τους σχέσεις.

«Η Ελλάδα δε χρειάζεται μόνο χρήματα αλλά και μεταρρυθμίσεις όπως στη Διοίκηση και στο φορολογικό σύστημα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως ένα δίκαιο κράτος αποτελεί ίσως το σημαντικότερο συλλογικό αγαθό», σημείωσε. Μίλησε με έμφαση για τη δυναμική που δίνει στο πολιτικό σκηνικό το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων και τόνισε ότι «πρέπει να μπουν στο κοινοβούλιο για να διαμορφώσουν μία άλλη πολιτική που θα βασίζεται στο διάλογο, τις συνεργασίες και κυρίως τις προτάσεις».

Για να καταλήξει: «Τα ακραία κόμματα δεξιάς και αριστεράς που μένουν μόνο στο «όχι» δεν μπορούν να επιδράσουν δημιουργικά στον απαραίτητο μετασχηματισμό της κοινωνίας».

Απορρίπτοντας ως μονόπλευρα τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που πλήττουν την πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή, η κυρία Ρεμπέκα Χάρμς, προέταξε ως κινητήρια δύναμη τα αναπτυξιακά προγράμματα επενδύσεων και την υλοποίηση πράσινων ιδεών εκεί όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας όπως η αγροτική της παραγωγή. Επίσης, τόνισε ότι με τον τρόπο που είναι δομημένη η Ελλάδα «μπορεί και πρέπει να αποκεντρώσει την ενεργειακή της παραγωγή και να ισορροπήσει ανάμεσα στη μικρή και τη μεγάλη κλίμακα».
Γεμάτη η μέρα με συνεντεύξεις Τύπου, στρογγυλά τραπέζια στα οποία συμμετείχαν κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για την οικονομία, την απασχόληση, τη βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή. Το βράδυ της Τρίτης οι συμπρόεδροι της ευρωομάδας των Πράσινων μίλησαν στο Μουσείο Μπενάκη σε ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Διέξοδος από την κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα«.

Ο κ. Νίκος Χρυσόγελος δίνει έμφαση στην ανάγκη αλλαγής του πολιτικού συστήματος -«να γίνουμε πιο συμμετοχικοί» είπε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η αρχή πρέπει να γίνει από την περιφέρεια με αλλαγές σε όλους τους τομείς δραστηριότητας και στόχο ένα κράτος που θα υπηρετεί τον πολίτη.

Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος είναι η κυρία Ιωάννα Κοντούλη, που διατυπώνει την άποψη ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι και το πράσινο κίνημα της Ευρώπης δεν μένει στα λόγια αλλά παίρνει πρωτοβουλίες και υιοθετεί «από τα κάτω πρακτικές που ενισχύουν την δημιουργία κοινωνικών και οικονομικών δικτύων σε άλλον προσανατολισμό με ηθική και ευαισθησία».

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων είναι ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο οποίος επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι το μνημόνιο δεν αποτελεί λύση.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «χρωστάμε ως κοινωνία αλλαγές στον εαυτό μας», αλλά χρειάζεται, όπως σημειώνει, να αλλάξει και η Ευρώπη «με περισσότερη πολιτική ενοποίηση, δημοκρατική νομιμοποίηση αλλά και επαναθεμελίωση της ευρωζώνης σε βιώσιμα θεμέλια» .