Σχέδιο νόμου για την εξασφάλιση της θεσμικής ανεξαρτησίας και την αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης παρουσίασε σήμερα, Τρίτη 27 Μαρτίου, ο υπουργός Επικρατείας κ. Παντελής Καψής.

Το νομοσχέδιο είναι έργο της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Νικόλαο Αλιβιζάτο και καταρτίστηκε αφού πρώτα μελετήθηκε το καθεστώς λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε πέντε χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία , Σουηδία και ΗΠΑ). Βασικός στόχος του σχεδίου είναι η ανάδειξη του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ και η απεμπλοκή της από τον έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης.

Στόχος είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος από τώρα και να διευκολυνθεί η επόμενη κυβέρνηση στις τελικές της αποφάσεις σημείωσε ο υπουργός. «Καμία εγγύηση δεν υπάρχει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα υιοθετήσει αυτό το νομοσχέδιο, αλλά είναι σαφής ο στόχος της σημερινής κυβέρνησης, που είναι όσο γίνεται να προετοιμάσει περισσότερο το έργο της» είπε.

Όπως τόνισε ο κ. Καψής βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας ψηφιακής τηλεοπτικής εποχής και η ΕΡΤ είναι απαραίτητο να μπει σε νέες βάσεις. Σημαντικότερη καινοτομία του σχεδίου νόμου είναι η σύσταση ενός νέου οργάνου του Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο θα έχει 9ετή θητεία και θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΕΡΤ από κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου θα είναι και η επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, καθώς και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα είναι στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης. Το Εποπτικό Συμβούλιο θα καταστρώνει 10ετές στρατηγικό σχέδιο για την ΕΡΤ, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα συντάσσει ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιο.

Τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου θα επιλέγονται από ειδικό, ανεξάρτητο φορέα επιλογής που θα αξιολογεί τις υποψηφιότητες βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και θα καταρτίζει λίστα με τους 10 υποψήφιους που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία. Στη συνέχεια ο αρμόδιος υπουργός θα διορίζει 7 από αυτούς, ενώ οι υπόλοιποι τρεις θα αποτελούν αναπληρωματικά μέλη.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής δεοντολογίας, υπεύθυνη για την εξέταση θεμάτων δεοντολογίας. Προβλέπεται ακόμα η θέσπιση μεσολαβητή της ΕΡΤ, αρμόδιου για την εξέταση και διαχείριση καταγγελιών και παραπόνων από το κοινό.

Όπως σημείωσε ο κ. Καψής το σχέδιο νόμου έχει αποσταλεί στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να τεθεί σε διακομματική διαβούλευση.

Ως δεύτερο πυλώνα της προσπάθειας να μπουν νέες βάσεις στην λειτουργία της ΕΡΤ ο κ. Καψής ανέφερε την αναδιοργάνωση της λειτουργίας και την εξοικονόμηση του κόστους. Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζεται η παραγγελία οικονομοτεχνικής μελέτης. Ο κ. Καψής τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσης των δαπανών τα οποία με μία πρώτη εκτίμηση φτάνουν το 15%, ενώ αναφέρθηκε και σε όσα έχουν γίνει ήδη προς την κατεύθυνση αυτή, όπως για παράδειγμα τη μείωση του προσωπικού και του κόστους των εσωτερικών και εξωτερικών παραγωγών. Επίσης, υπογράμμισε ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα ο κανονισμός για το προσωπικό ασφαλείας, γιατί στην τελευταία απεργία μόνο το 20% των εργαζόμενων δεν αμείβονταν.

Σχετικά με το ζήτημα αυτό ο υπουργός εξήγγειλε ότι θα επιστραφεί το ανταποδοτικό τέλος για την περίοδο που το προσωπικό της ΕΡΤ απεργούσε και θα αποδοθεί. Για τον λόγο αυτόν αποφασίστηκε να διατεθεί ποσό ύψους 3 εκατ. ευρώ υπέρ του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Επίσης διαβεβαίωσε ότι στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αμοιβές του προσωπικού της ΕΡΤ και των άλλων δημόσιων ΜΜΕ.