Κρίσιμες αποφάσεις για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση έως τα τέλη της εβδομάδας, εν όψει της έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας, σύμφωνα με «Τα Νέα».
Τα κυριότερα θέματα είναι το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής των μετόχων στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα γίνουν τους επόμενους μήνες, τα κίνητρα που ενδεχομένως θα δοθούν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και η «ισορροπία» μεταξύ κοινών μετοχών και των μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos).
Σύμφωνα με τροπολογία που είχε καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών το όριο της ιδιωτικής συμμετοχής στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, προκειμένου να μην υπάρξουν αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, θα πρέπει να είναι υψηλότερο του 10%.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών θα βρεθεί και στο επίκεντρο που θα έχουν τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος με τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.
Σημειώνεται, τέλος, ότι οι τράπεζες έχουν ζητήσει την αναβολή, για ένα μήνα, της προθεσμίας δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων 2011, που λήγει στα τέλη Μαρτίου.
Η Τράπεζα της Ελλάδος προκρίνει την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, ενώ επιπλέον κεφάλαια θα προέλθουν, σε περίπτωση που χρειαστεί, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με κοινές μετοχές (με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου) και μετατρέψιμες ομολογίες.
Οι επιπρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες θα προκύψουν με την ολοκλήρωση της άσκησης επανακεφαλαιοποίησης που διεξάγει η ΤτΕ σε στενή συνεργασία με την τρόικα.
Για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ύψους των αναγκαίων πρόσθετων κεφαλαίων θα ληφθούν υπόψη η απομείωση της αξίας των χαρτοφυλακίων των τραπεζών με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου μετά το «κούρεμα».
Επίσης θα ληφθούν υπόψη οι εκτιμηθείσες αναμενόμενες ζημίες στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών -το χαρτοφυλάκιο που φέρει ελληνικό κίνδυνο έχει αξιολογηθεί από την BlackRock, ενώ τα χαρτοφυλάκια που φέρουν κίνδυνο άλλης χώρας ή εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου έχουν αξιολογηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος- καθώς και οι ήδη σχηματισθείσες για τις προαναφερθείσες ζημίες προβλέψεις. Τέλος θα ληφθεί υπόψη η εκτιμώμενη κερδοφορία των τραπεζών.
Το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν, όπως αναφέρεται στην τελευταία ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, θα πρέπει επίσης να είναι επαρκές ώστε ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) να διαμορφωθεί τουλάχιστον σε 9% μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2012 και σε 10% μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2013.