Στις 6 Μαίου φαίνεται ότι κλειδώνει η ημερομηνία των εκλογών, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη που έγινε στην Ιπποκράτους υπό την προεδρία του κ. Ευ. Βενιζέλου, με τη συμμετοχή όλων των υπουργών, των αναπληρωτών υπουργών και των υφυπουργών της κυβέρνησης.

Η Βουλή παραμένει ανοιχτή ως την Μ. Τρίτη ώστε να προλάβουν να ψηφιστούν όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια (πρόκειται για οκτώ νομοσχέδια) και αναμένεται να υπάρξει μεγάλη ένταση στο κοινοβουλευτικό έργο τις προσεχείς ημέρες.

Ο κ. Βενιζέλος, επισήμανε ότι στόχος του ΠαΣοΚ είναι η νίκη στις εκλογές, η πρωτιά και ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Είπε επίσης ότι μετρά η κάθε ψήφος ώστε να κερδιθεί το μπόνους των 50 εδρών που δίνει ο εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα. «Εχουμε μπροστά μας 6 εβδομάδες προεκλογικής δουλειάς», είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Επίσης, ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να ολοκληρώσουν στην ώρα τους τo νομοθετικό έργο, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης και της Βουλής. Να γίνονται οι πολιτικές εξαγγελίες με συντονισμένο τρόπο σε συννεόηση με τον ίδιο σε ότι αφορά τη λήψη κρίσιμων κυβερνητικών αποφάσεων. Για το διάστημα ως τις εκλογές να μην
χαλαρώσουν οι ρυθμοί σε κρίσιμους τομείς του κυβερνητικού έργου όπως η είσπραξη των εσόδων, ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών, τα μέτρα για την ανάπτυξη και η διάθεση του ΕΣΠΑ.

Το ΠαΣοΚ, αποφάσισε επίσης:Να φτάσει και να συζητηθεί στην Ολομέλεια το πόρισμα για το έλλειμμα του 2009. Να κυρωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης η συμφωνία με τη Siemens, από την οποία το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει 170 εκ. ευρώ ως αποζημίωση συν 160 εκ. ευρώ για επενδύσεις από τα οποία τα 100 εκ. ευρώ θα δοθούν εντός του 2012. Επιπλέον, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και σε συννεόηση με τη ΝΔ θα κατατεθεί τροπολογία για τη ρύθμιση των οικονομικών των κομμάτων χωρίς καμία διευκόλυνση για τα δάνεια τους. Αυτό που έχει σημασία είναι η τελευταία δόση του 2011 και η πρώτη του 2012 να είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες προκειμένου τα κόμματα να εξασφαλίσουν την
ανεξαρτησία τους.

Στη σύσκεψη διευκρινίστηκαν και δύο θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, η φορολόγηση των ημιυπαίθριων και η απελευθέρωση των ταξί. Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα το υπουργείο Οικονομικών έχει αποσύρει τη διάταξη αλλά το ΠαΣοΚ πιστεύει ότι θα πρέπει να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι παριστάμενοι στη σύσκεψη ανέμεναν με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του κ. Ι. Ραγκούση για το θέμα των ταξί έπειτα από την αντιπαράθεση με τον κ. Μ. Βορίδη στο υπουργικό συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και την διαφορετική «γραμμή » που υπάρχει στο κόμμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας εξήγησε για άλλη μια φορά τις απόψεις του για τη ρύθμιση Βορίδη, ωστόσο ο κ. Βενιζέλος ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ κάθετος στην δική του τοποθέτηση και δεν άφησε περιθώρια για διαφωνίες. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επισήμανε ότι η ρύθμιση για τα ταξί δεν είναι ιδεολογικό ζήτημα και ότι το κόμμα θα ζητήσει να υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές στο νομοσχέδιο σύμφωνα με την απόφαση του πρόσφατου υπουργικού συμβουλίου. Δηλαδή να υπάρξουν κάποιες παραπάνω άδειες και να απελευθερωθεί η αδειοδότηση των εννιαθέσεων λεωφορείων για την εξυπηρέτηση των τουριστικών μονάδων. Μάλιστα, όπως επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κυρία Φώφη Γεννηματά, ο κ. Βενιζέλος είχε επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, πριν από το υπουργικό συμβούλιο και είχε ζητήσει να υπάρξουν βελτιώσεις.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ι. Μαγκριώτης πήρε το μέρος του κ. Ραγκούση λέγοντας ότι το νομοσχέδιο για τα ταξί «είναι του Λυμπερόπουλου και όχι του Βορίδη». Αλλά και ο κ. Ραγκούσης βγαίνοντας από τη σύσκεψη έλεγε ότι «αν δεν αλλάξει θέσεις ο Βορίδης θα υπάρξει πρόβλημα».

Πάντως, στη σύσκεψη αποφασίστηκε ομόφωνα να ζητηθούν οι συγκεκριμένες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα ταξί.

Επίσκεψη Βενιζέλου στην Κύπρο

Στο τέλος της εβδομάδας ο κ. Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη εκτός Ελλάδας στην Κύπρο, όπου θα συνοδεύεται από τους κ.κ. Ι. Μανιάτη και Π. Ευθυμίου. Στη σύσκεψη διατυπώθηκε η σκέψη να επισκεφθεί ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και κάποια κρίσιμα υπουργεία και θα υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από όλα τα μέλη της κυβέρνησης να συμβάλλουν ο καθένας στον τομέα της αρμοδιότητας του με προγραμματικές προτάσεις. Το συντονισμό της συγκέντρωσης και της επεξεργασίας των προτάσεων ανέθεσε στον γ.γ του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτη και την γ.γ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ζήτησε επίσης να αναδειχτεί η αντιφατική στάση της ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα η οποία λειτουργούσε σαν αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση ή σαν συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Αντιθέτως, επισημάνθηκε, ότι το ΠαΣοΚ
θα διευκολύνει πλήρως το έργο της κυβέρνησης ως τις εκλογές, χωρίς να θέτει εμπόδια όπως έκανε η ΝΔ με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο αποσύρθηκε.

Ο κ. Βενιζέλος προέτρεψε τα στελέχη του κόμματος να σταματήσουν τις δημόσιες δηλώσεις για το θέμα των διαγραφέντων βουλευτών ώστε να μπορέσουν τα αρμόδια κομματικά όργανα να αποφασίσουν με ηρεμία για την τύχη τους. Εξέφρασε ωστόσο εμμέσως την ενόχληση του για την επιλογή του κ. Σ. Ξυνίδη να ανακοινώσει από την τηλεόραση, χωρίς να τον ενημερώσει προηγουμένως, την απόφαση του να μην συμμετάσχει στις προσεχείς εκλογές.

Οσοι βουλευτές αλλά και κυβερνητικά στελέχη δεν θα θέσουν για διάφορους λόγους υποψηφιότητα στις εκλογές, θα στρατευτούν στον κεντρικό εκλογικό αγώνα του ΠαΣοΚ. Στη συζήτηση αναφέρθηκαν ως παραδείγματα τα ονόματα των κ.κ Β. Γερανίδη, Ν. Σαλαγιάννη και Ευ. Αργύρη, οι οποίοι αναλαμβάνουν συγκεκριμένα κομματικά καθήκοντα.

Στο ΠαΣοΚ συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος. Αύριο, Τρίτη, στις 9.30 π.μ συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και η σύνθεση της εκλογικής επιτροπής.