«Οι αρμόδιες για τις συντάξεις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν βελτιωθεί σημαντικά» λέει ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας της ΕΕ στην Ελλάδα, Χ. Ράιχενμπαχ, διαπιστώνοντας πρόοδο της Ελλάδας στην εποπτεία των δημόσιων οικονομικών.

Αντίθετα, παραμένουν οι ελλείψεις στον φορολογικό έλεγχο επιχειρήσεων και υψηλών εισοδημάτων, προσθέτει, για να επιβεβαιώσει τη διαπίστωση ότι οι δύσκολες και κρίσιμες αλλαγές μετατίθενται συνεχώς.

Επίσης τονίζει τη σημασία της έγκαιρης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. «Οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν, ώστε να μπορέσει να ευδοκιμήσει η ελληνική οικονομία».

Ωστόσο, ο Ράιχενμπαχ εμφανίζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές της Ελλάδας. όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην αυστριακή εφημερίδα Passauer Neue Presse, «είμαι αισιόδοξος όσο ποτέ στο παρελθόν».

«Οι αρμόδιες για τις συντάξεις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν βελτιωθεί σημαντικά» επισημαίνει ο επικεφαλής της επονομαζόμενης task force.

Προσθέτει ωστόσο ότι πρέπει να ενισχυθεί ο φορολογικός έλεγχος των επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων και εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξος για τις ελληνικές τράπεζες.

«Τα οικονομικά προβλήματα των ελληνικών τραπεζών προκαλούν μεγάλες δυσκολίες. Οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν, ώστε να μπορέσει να ευδοκιμήσει η ελληνική οικονομία».

Ο ρόλος των 50 περίπου στελεχών της task force, που επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα την Αθήνα, είναι να παρέχει συμβουλευτική βοήθεια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει 8 δισ. ευρώ περίπου από φορολογικές οφειλές συνολικούς ύψους 60 δισ. ευρώ.

O Ράιχενμπαχ είπε επίσης ότι η γραφειοκρατία συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Η έκδοση αδειών αποτελεί έναν εφιάλτη. Μπορεί να τραβήξει χρόνια», είπε, τονίζοντας ότι η επίλυση τέτοιων προβλημάτων αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα».