Από το πρωί της Δευτέρας έπιασαν δουλειά στην Αθήνα τρία τεχνικά κλιμάκια της τρόικας τα οποία συνεπικουρούνται από στελέχη της Ομάδας Δράσης του κ. Ράιχενμπαχ. Βασικό μέλημα των στελεχών της τριμερούς είναι να διευκρινιστούν τα μέτρα 5,5% του ΑΕΠ για το 2013 και το 2014 τα οποία θα αποφασιστούν οριστικά στις διαβουλεύσεις που θα αρχίσουν με την έλευση των επικεφαλής της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) στις 15 Μαΐου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος έλεγχος θα είναι διαρκής, ότι θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και θα παραδώσει τη… σκυτάλη στους κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ στα μέσα Μαϊου.

Τα κλιμάκια έχουν «κατανεμηθεί» ως εξής:

-Κλιμάκιο του ΔΝΤ και της Ομάδας Δράσης έχει ως αποστολή να καταγράψει την πρόοδο που έχει στην αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, την ενίσχυση των ελέγχων και την αναδόμηση των φορολογικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

-Ετερο κλιμάκιο της τρόικας από στελέχη του ΔΝΤ θα συνεργαστεί με ομάδα του ΚΕΠΕ και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για τον εντοπισμό και καταγραφή των δαπανών του Δημοσίου (spending review).

-Το τρίτο κλιμάκιο θα αποτελείται επίσης από στελέχη του ΔΝΤ και της Ομάδας Δράσης και θα καταγράψει σε συνεργασία με στελέχη του ΓΛΚ την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην εφαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων ελέγχου και αναφορών καθώς και της καταγραφής των οφειλών της γενικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο τα μέτρα 5,5% του ΑΕΠ (περίπου 11,5 δισ. ευρώ) για τη διετία 2013- 2014 θα προέλθουν από περικοπές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κυρίως στις δαπάνες της Υγείας, της Αμυνας, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών μεταβιβάσεων (μείωση δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων).

Στο προσχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδης γίνεται αναφορά σε περικοπές 1,5% του ΑΕΠ από περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, 1% του ΑΕΠ από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και 3% του ΑΕΠ από τη γενική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών ταμείων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο ασφαλιστικό.

Ως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να είναι έτοιμη η αρχική έκθεση προόδου για την καταγραφή και κατηγοριοποίηση όλων των κρατικών δαπανών. Αμέσως μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να παρουσιάσει τη δεύτερη έκθεση προόδου για την περιστολή των δαπανών μαζί με προσχέδιο προτάσεων το οποίο θα τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Μέσα στον Ιούνιο πρέπει να είναι έτοιμη η τελική έκθεση για τη μείωση δαπανών κατά 11,6 δισ. ευρώ με μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο.