Την απόσυρση των διατάξεων για τον τρόπο υπολογισμού και το ύψος του τεκμηρίου δαπάνης των υπόγειων χώρων, των παταριών και των σοφιτών που «τακτοποιήθηκαν» με τις διατάξεις του νόμου περί αυθαιρέτων ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.

Οι διατάξεις θα αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου που διενεργείται στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος, προσέθεσε το υπουργείο.

Νωρίτερα, την απόσυρση είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι αποσύρονται και οι διατάξεις που έχουν ενταχθεί στο ίδιο σχέδιο νόμου και αφορούν σε θέματα της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων, προκειμένου να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς πριν από τη συζήτηση των διατάξεων στη Βουλή.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, «πρωταρχικό μέλημα στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα είναι η σύγκλιση των απόψεων σε ενιαίο, απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα».

Έτσι, καταλήγει η ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών καλεί τη Νέα Δημοκρατία να επανέλθει στον διάλογο για το νέο φορολογικό σύστημα, ο οποίος πρόκειται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ αποχώρησε από τον διάλογο μετά την απόφαση να συμπεριληφθούν στα τεκμήρια διαβίωσης πατάρια, σοφίτες και υπόγεια που «τακτοποιήθηκαν» με τον ν. 4014/2011.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών ότι «με όχημα τα ακίνητα, επιβάλλει ένα νέο χαράτσι, με το οποίο η ΝΔ διαφωνεί».

«Η απόφαση αυτή, που ελήφθη εν αγνοία μας – η τελευταία που πήρε ο κ. Βενιζέλος πριν εγκαταλείψει το υπουργείο – ναρκοθετεί τον διάλογο για ένα νέο φορολογικό σύστημα», τόνισε ο κ. Βρούτσης και προσέθεσε ότι το ΠαΣοΚ «τον έχει μετατρέψει [σ.σ. τον διάλογο για το φορολογικό] σε απόπειρα εμπαιγμού, καθώς έως σήμερα δεν έχει καταθέσει καμία απολύτως πρόταση, διάλογο που δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσουμε».