Η λέξη που είναι η πλέον κατάλληλη ως συνοδευτική της παρουσίας του κολομβιανού μέσου Φαμπιάν Βάργκας στην ΑΕΚ είναι η «πολυτέλεια»! Στην πλέον δύσκολη (ιδιοκτησιακά-διοικητικά) περίοδο στην ιστορία της Ενωσης, ο 32χρονος ποδοσφαιριστής αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους στο είδος του (αμυντικός χαφ) στο ελληνικό πρωτάθλημα, γι’ αυτό και η παραμονή του στη συγκεκριμένη ομάδα για επιπλέον μία σεζόν, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως απίθανη! Οπως και να ’χει, ο Βάργκας συνεχίζει να αγωνίζεται δίχως να χάνει το κέφι του λόγω της πλέον αρνητικής εμπειρίας που βιώνει στην καριέρα του, χαρίζει στους φίλους της ΑΕΚ καλές εμφανίσεις και εκφράζει την απορία του για την εξαφάνιση των μετόχων της ΠΑΕ, μη μπορώντας να αποδεχθεί ότι αφήνουν μια τόσο ιστορική ομάδα να οδηγείται ολοταχώς προς την κατάρρευση.

Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακές οι εμφανίσεις σου σε μια περίοδο όπου στην ΑΕΚ επικρατεί οικονομικό-διοικητικό χάος. Πώς διατηρεί υψηλό το κίνητρό του ένας επαγγελματίας ώστε να παραμένει πρωταγωνιστής ενώ είναι απλήρωτος;

«Θα ήταν ανεπίτρεπτο να μπαίνω στο γήπεδο και να δείχνω αδιαφορία. Επίσης βλέπω πόσο μεγάλη υπομονή κάνουν οι συμπαίκτες μου και αυτό πραγματικά μου δίνει περισσότερη δύναμη. Είμαι υπερήφανος που αγωνίζομαι με αυτούς τους συμπαίκτες. Είναι το μόνο ευχάριστο που μας συμβαίνει, το να δίνουμε δύναμη ο ένας στον άλλον. Σε χώρες της Λατινικής Αμερικής οι ποδοσφαιριστές θα είχαν αντιδράσει πολύ διαφορετικά».

Επικρατεί η υποψία ότι δύσκολα θα παραμείνεις στην ΑΕΚ για επιπλέον μία σεζόν. Ποιες θα ήταν οι συνθήκες που θα σε έπειθαν να αποφασίσεις το αντίθετο;
«Είναι πολύ δύσκολο για έναν ποδοσφαιριστή να αντιμετωπίζει καθημερινά τέτοιες καταστάσεις και να κάνει υπομονή. Το έκανα για μία σεζόν, δεν μπορώ για περισσότερο. Αν όμως υπάρξει μια σωστή διοίκηση η οποία θα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά που θα συμφωνήσουμε, τότε ασφαλώς και θα σκεφτώ την παραμονή μου στην ΑΕΚ».

Είναι και λίγο μπερδεμένη η ιστορία με το συμβόλαιό σου. Τι ακριβώς ισχύει εν όψει του καλοκαιριού;
«Προβλέπεται σε αυτό μια οψιόν ανανέωσης που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Για να τεθεί όμως σε εφαρμογή θα έπρεπε να έχουν τηρηθεί συγκεκριμένοι όροι οι οποίοι αφορούν το οικονομικό σκέλος. Υπάρχουν και νόμοι της FIFA. Αυτή τη χρονική στιγμή και υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δεν είμαι πάντως διατεθειμένος να ανανεώσω το συμβόλαιό μου με την ΑΕΚ».

Εχεις αγωνιστεί σε σπουδαία πρωταθλήματα, υπήρξες και αρχηγός των Μπόκα Τζούνιορς. Εχεις βιώσει άλλη φορά στην καριέρα σου τέτοιες καταστάσεις;
«Οπου κι αν αγωνίστηκα συνάντησα ιδανικό περιβάλλον ώστε οι ποδοσφαιριστές να δουλεύουν χωρίς να απασχολούν το μυαλό τους με οτιδήποτε άλλο. Μόνο με το να κάνουν τη δουλειά τους. Ακόμη και στην Αλμερία, μικρή ομάδα της Ισπανίας, δεν συνάντησα τέτοιες καταστάσεις. Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Είναι πραγματικά λυπηρό το να διαπιστώνω ότι υπάρχουν συμπαίκτες μου που αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης».

Μετανιώνεις που βρίσκεσαι εδώ; Θα προτιμούσες να είχες αποφασίσει διαφορετικά το περασμένο καλοκαίρι;
«Αν οι άνθρωποι που με έπεισαν τότε να έρθω στην ΑΕΚ μού παρουσίαζαν την κατάσταση ως είχε και τις δυσκολίες που υπήρχαν μπροστά, ίσως να μη βρισκόμουν εδώ σήμερα. Ωστόσο με αμιγώς αγωνιστικά κριτήρια αποδεικνύεται πολύ καλή απόφαση, διότι βρίσκομαι σε ομάδα στην οποία αγωνίζομαι, ο κόσμος μού δείχνει αγάπη, μπορώ να ξεδιπλώσω τα χαρακτηριστικά μου και γενικότερα καταλαβαίνω ότι μου ταιριάζουν οι εδώ ποδοσφαιρικές συνθήκες».

Θα σε ενδιέφερε η προοπτική να παραμείνεις στην Ελλάδα φορώντας τη φανέλα κάποιας άλλης από τις αποκαλούμενες «μεγάλες ομάδες»;
«Είναι κάτι που θα σκεφτώ μετά τις 30 Ιουνίου, όταν και τελειώνει το συμβόλαιό μου. Οποια απόφαση κι αν πάρω όμως, το σκεπτικό της θα έχει ως προτεραιότητα το καλό της οικογένειάς μου».

Με ποιον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ «δέθηκες» περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων καταστάσεων;
«Κάνω περισσότερο παρέα λόγω της γλώσσας με τον Λεονάρντο, τον Γκερέιρο και τον Χοσέ Κάρλος, όμως έξω από το γήπεδο δεν έχω ιδιαίτερες επαφές με κανέναν. Γενικά τις δυσκολίες στη ζωή μου τις αντιμετωπίζω με την οικογένειά μου».

Θαυμάζεις κάποιον από τους συμπαίκτες σου για κάποιον ιδιαίτερο λόγο; Αγωνιστικό ή μη…
«Υπάρχουν πολλοί παίκτες που έχουν κάτι ξεχωριστό ως ποδοσφαιριστές ή ως χαρακτήρες, όμως πραγματικά με εκπλήσσει ευχάριστα ο Χοσέ Κάρλος. Διαθέτει τεχνική κατάρτιση που αγγίζει την τελειότητα».
Αναρωτιέστε στα αποδυτήρια για ποιον ακριβώς στόχο συνεχίζετε την προσπάθεια; Υπάρχει και το ενδεχόμενο του ευρωπαϊκού αποκλεισμού από την UEFA, οπότε τα πλέι οφ δεν θα έχουν για εσάς νόημα…
«Σίγουρα υπάρχει σκεπτικισμός, σίγουρα επικρατεί ανασφάλεια, όμως εμείς μεταξύ μας έχουμε αποφασίσει να δίνουμε ό,τι έχουμε σε κάθε ματς με την προοπτική να παίξουμε στα πλέι οφ. Κι εκεί να παλέψουμε για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ».

Θεωρείς ότι μέσα στη χρονιά ίσως να μπορούσατε να διαγράψετε καλύτερη πορεία;
«Αντιθέτως, νομίζω ότι, σε αντιστοιχία με τις συνθήκες υπό τις οποίες εργαζόμαστε, έχουμε πετύχει πολύ περισσότερα από το… κανονικό. Η ομάδα και οι ποδοσφαιριστές είναι αξιοθαύμαστοι διότι έχουν ξεπεράσει τους εαυτούς τους. Είμαστε εδώ σήμερα ουσιαστικά χωρίς αντάλλαγμα και θα ήταν αδιανόητο αν κάποιος ζητούσε ή περίμενε κάτι περισσότερο από εμάς».

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στους μετόχους της ΠΑΕ ενώ η ΑΕΚ καταρρέει;
«Θέλω να τους πω ότι εγώ που είμαι λίγους μήνες στην Ελλάδα έχω καταλάβει πόσο ιστορική ομάδα είναι η ΑΕΚ και ότι δεν της αξίζει αυτή η κατάσταση. Ούτε στην ομάδα αλλά ούτε και στους εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς της. Εχω ενημερωθεί ότι οι μέτοχοι είναι εξαφανισμένοι και θέλω να εκφράσω την απορία μου για ποιον λόγο γίνεται αυτό, γιατί αφήνουν την ΑΕΚ μόνη της».

Τι είναι αυτό που θα κρατήσεις για πάντα στην καρδιά σου φεύγοντας από την Ελλάδα;
«Σίγουρα θα θυμάμαι περισσότερο αρνητικά όλη αυτή την εμπειρία, μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Είμαι όμως χαρούμενος που μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω στην Αθήνα, να δω από κοντά και να δείξω στην κόρη μου κάποια από αυτά που έμαθα στο σχολείο για τον τεράστιο πολιτισμό της Ελλάδας. Θα θυμάμαι πάντοτε ότι έζησα σε μια πόλη που αποτελεί το λίκνο του πολιτισμού».

Επιλογές
Εγώ, ο Τέβες, ο Μαραντόνα και ο Μέσι

Ποιοι είναι οι προσωπικοί στόχοι του 32χρονου πλέον Φαμπιάν Βάργκας;
«Να αγωνιστώ στο Μουντιάλ της Βραζιλίας φορώντας τη φανέλα της Κολομβίας. Είναι αυτό που ονειρεύομαι από παιδί και περιμένω να το ζήσω. Δεν υπάρχει κάτι πιο μεγάλο στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή από ένα Παγκόσμιο Κύπελλο».

Ποια είναι η πιο δυνατή ποδοσφαιρική εμπειρία της ζωής σου;
«Η στιγμή που βγήκα από τα αποδυτήρια για να μπω στον αγωνιστικό χώρο του “Λα Μπομπονέρα” πριν από ντέρμπι της Μπόκα με τη Ρίβερ Πλέιτ. Και τώρα που το αναφέρω μου σηκώνεται η τρίχα. Είναι κάτι το μαγικό αυτό που συμβαίνει στην ατμόσφαιρα, κάτι το ανεπανάληπτο. Η πιο δυνατή αθλητική εμπειρία ζωής, όταν αναφερόμαστε σε έναν και μόνο ποδοσφαιρικό αγώνα».

Με ποιον ποδοσφαιριστή θα ήθελες να βρεθείς ξανά στην ίδια ομάδα προτού ολοκληρώσεις την καριέρα σου;
«Αισθάνομαι τυχερός γιατί έχω αγωνιστεί δίπλα σε σπουδαίους παίκτες, όμως αν θα έπρεπε να επιλέξω έναν, αυτός θα ήταν ο Κάρλος Τέβες».

Και ποιος είναι εκείνος που σου αρέσει να παρακολουθείς περισσότερο; Εκείνος που σε κάνει να πετάγεσαι από τη θέση σου;
«Μεγάλωσα με τον Μαραντόνα, δεν χόρταινα να τον βλέπω, νομίζω ότι είναι και ο λόγος που παίζω ποδόσφαιρο. Είναι το είδωλό μου. Από εκεί και πέρα υπάρχει ο Μέσι, ο οποίος όταν θα σταματήσει το ποδόσφαιρο θα είναι μακράν ο κορυφαίος όλων των εποχών».

Είναι τόσο καλύτερος από τον Κριστιάνο Ρονάλντο;
«Είναι άδικο να συγκρίνουμε ποδοσφαιριστές τέτοιας ευφυΐας και κλάσης. Ο Ρονάλντο είναι επίσης κάτι το εξαιρετικό, όμως ίσως είναι και άτυχος που παίζει την ίδια εποχή με τον Μέσι. Βέβαια αυτά είναι γούστα, σε εμένα αρέσει περισσότερο να βλέπω τον Μέσι».

Με ποιες τρεις λέξεις θα έφτιαχνες το πορτρέτο του ποδοσφαιριστή Βάργκας;
«Αγάπη (για το ποδόσφαιρο), συναίσθημα και δύναμη»!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ