Φρένο στην «κατρακύλα» των μισθών του ιδιωτικού τομέα, προς τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προσπαθεί να θέσει η κυβέρνηση, κινητοποιώντας τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να υπογραφούν κλαδικές συμβάσεις ως τη 14η Μαΐου και να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση των αμοιβών.
Η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί από το ενδεχόμενο να κυριαρχήσουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας με την υιοθέτηση «ακραίων περικοπών», κάτι που θα οδηγήσει στην ανατροπή της αγοράς εργασίας, αλλά και στην κατακρήμνιση της αγοραστικής και καταναλωτικής δύναμης των εργαζομένων.
Για τον λόγο αυτόν ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης επαναλαμβάνει σε κάθε δημόσια εμφάνισή του «την ανάγκη οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις εργασίας», ώστε να τεθεί «ανάχωμα στην ανεξέλεγκτη μείωση των αμοιβών». Ο υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι οι συμφωνίες που θα υπογράφονται εφεξής, όταν προβλέπουν μειώσεις μισθών, θα πρέπει να περιλαμβάνουν και ασφαλιστική ρήτρα για τη «διατήρηση των θέσεων εργασίας».
Πάντως, εφόσον δεν επιτευχθεί η υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων, οι μειώσεις μισθών έχουν ως μοναδικό όριο τους κατώτατους μισθούς, οι οποίοι μετά τη 14η Φεβρουαρίου έχουν διαμορφωθεί στα 586 ευρώ και στα 510,95 ευρώ για τους εργαζομένους ηλικίας κάτω των 25 ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτρουμάνης έχει αναλάβει πρωτοβουλία επαφών με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ώστε να εξαντλήσει τα περιθώρια υπογραφής των κλαδικών συμβάσεων. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλές επιχειρήσεις προχωρούν στην εφαρμογή των δυνατοτήτων που τους δίνει ο νόμος, μειώνουν δραματικά τις αμοιβές και αρνούνται να «συνεννοηθούν» ακόμη και με τις οικείες εργοδοτικές οργανώσεις.
Απειλούν μάλιστα με αποχώρηση από τις οργανώσεις αυτές, γεγονός που σημαίνει ότι ύστερα από αυτό δεν θα δεσμεύονται από το περιεχόμενο οποιασδήποτε σύμβασης υπογράψει η συνδικαλιστική τους οργάνωση. Η υιοθέτηση μειώσεων και η άρνηση δέσμευσης μέσω κλαδικών συμβάσεων από μια επιχείρηση δημιουργούν «κακό προηγούμενο» και για τις υπόλοιπες ομοειδείς επιχειρήσεις, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθούν να υιοθετήσουν ανάλογες μειώσεις μισθών, ώστε να αντέξουν τον ανταγωνισμό.
«Οι εργοδοτικές οργανώσεις είναι ένα βήμα πριν από τη διάλυσή τους» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) κ. Δ. Ασημακόπουλος, προσθέτοντας ότι «στην πλειονότητά τους οι επιχειρηματίες ζητούν να μην υπογραφούν συμβάσεις, απειλώντας ότι θα αποχωρήσουν από τις Ομοσπονδίες, ώστε να μη δεσμεύονται από τις νέες κλαδικές αμοιβές και να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις».
Σήμερα ο μέσος όρος των μειώσεων που επιδιώκουν οι περισσότερες επιχειρήσεις φθάνει το 20%, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι το επόμενο διάστημα θα ασκηθούν πιέσεις για περαιτέρω μειώσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την πάροδο της τρίμηνης προθεσμίας, η οποία εκπνέει στις 14 Μαΐου, εφόσον δεν υπάρξουν κλαδικές συμβάσεις, οι μειώσεις των μισθών ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 40%.
Και αυτό γιατί στον νόμο προβλέπεται ότι οι αμοιβές των εργαζομένων επανέρχονται στον βασικό μισθό και διατηρούνται μόνο – όπου υπάρχουν – τα εξής τέσσερα επιδόματα: ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων.
Συνεπώς καταργούνται μια σειρά επιδόματα που διαμορφώνουν – κατά μεγάλο ποσοστό – τις τελικές αμοιβές των εργαζομένων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, με τη λήξη της μετενέργειας οι αμοιβές θα μειώνονται αυτομάτως, δηλαδή η ατομική σύμβαση εργασίας θα τροποποιείται, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου. Η σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου χρειάζεται μόνο για το τμήμα της αμοιβής πέραν του κλιμακίου της κλαδικής σύμβασης.
Στον «χορό» και οι τράπεζες
Στον χορό των μειώσεων έχουν μπει και μεγάλες επιχειρήσεις. Ωστόσο εκεί ακολουθείται η «συντεταγμένη πρακτική». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των τραπεζών, που βολιδοσκοπούν τους συλλόγους του προσωπικού τους για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες θα προβλέπουν μειώσεις κατά μέσον όρο της τάξεως του 20%. Ηδη η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε μειώσεις κατά 15% των μισθολογίων των διευθυντών της, ενώ έχει προτείνει σύμβαση με μειώσεις 20% στον σύλλογο υπαλλήλων. Ανάλογη πρόταση έκανε τις προηγούμενες ημέρες και η Alpha Bank. Η Emporiki Bank προχώρησε σε περικοπές 7,5% με επιχειρησιακή σύμβαση, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος συζητεί με το προσωπικό μειώσεις 22%. Μειώσεις έχει προτείνει και η Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς να υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ