Το τέλος της εποχής της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις, όταν το κράτος απαιτούσε δεκάδες δικαιολογητικά και σημαντικό ελάχιστο κεφάλαιο, θέλει να σηματοδοτήσει η κυβέρνηση με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που κατατέθηκε στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο των 328 άρθρων το οποίο ολοκλήρωσε η υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου περιλαμβάνει 79 δράσεις για την άρση των πλέον σημαντικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα ως το τέλος του 2013 και προβλέπει την ίδρυση επιχείρησης, της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας η οποία έχει εμπορικό σκοπό, με κεφάλαιο ενός μόλις ευρώ. Η εταιρεία θα μπορεί να συσταθεί σε μία μέρα στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (τα αντίστοιχα ΚΕΠ) ακόμη και ως μονοπρόσωπη.
Με ειδικές διατάξεις απελευθερώνεται η κρουαζιέρα (με την πλήρη άρση του καμποτάζ) για την προσέλκυση πλοίων με ξένη σημαία στα ελληνικά ύδατα, επιτρέπεται στα σουπερμάρκετ να έχουν «θερμές γωνιές» αφού καταργούνται όλες οι προστατευτικές διατάξεις για τα αρτοποιεία, ενώ κατοχυρώνεται το επάγγελμα των κτηματομεσιτών.
Με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων η κυβέρνηση μειώνει τα όρια ένταξης ιδιωτικών επενδύσεων σε διαδικασία fast track, ενώ θεσμοθετείται και διαδικασία ανάθεσης σε ειδικούς «μεσολαβητές» της διεκπεραίωσης αδειοδότηση ς μιας επένδυσης.
Η κυριότερη όμως παρέμβαση προκειμένου να εγκατασταθούν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι η πρόβλεψη για εγκατάσταση παραγωγικών – μεταποιητικών επιχειρήσεων στις ελεύθερες ζώνες. Επί της ουσίας πρόκειται για προετοιμασία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου υποδοχής μελλοντικών αιτημάτων ιδρύσεως ελεύθερων ζωνών και ελεύθερων αποθηκών στα επιχειρηματικά πάρκα που θα χωροθετηθούν στο μέλλον.
e-εποχή
Η νέα εποχή χαρακτηρίζεται από νέα εργαλεία όπως η ηλεκτρονική τήρηση του Γενικού Μητρώου Εξαγωγών και η δημιουργία του ψηφιακού one stop shop για τους εξαγωγείς Single Window.
Ετσι καταργείται η υποχρέωση του εξαγωγέα να εγγράφεται σε ειδικό μητρώο στα επιμελητήρια με επιπλέον κόστος. Πλέον θα αρκεί η εγγραφή στο ΓΕΜΗ.
Στο ίδιο πνεύμα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι υποχρεώσεις δημοσίευσης ισολογισμών και άλλων οικονομικών στοιχείων θα εξαντλούνται με την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα της επιχείρησης και μόνο αν δεν υφίσταται τέτοια θα έχουν υποχρέωση να τους δημοσιεύουν στο ΦΕΚ (Δελτίο ΑΕ και ΕΠΕ) και σε μία οικονομική εφημερίδα. Ακόμη δεν έχουν καθοριστεί από την κυβέρνηση οι μεταβατικές διατάξεις.
Φόρος στις μετοχές
Με ειδική ρύθμιση διατηρείται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 ο φόρος συναλλαγών 2 τοις χιλίοις κατά την πώληση μετοχών στο Χρηματιστήριο. Από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά το κέρδος θα φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ