Η Ελλάδα ήταν και είναι μια χώρα με υψηλούς δείκτες διαφθοράς, τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την ατιμωρησία επίορκων υπαλλήλων, από τη θεσμική διαφθορά στην πολεοδομία, τις εφορίες, την υγεία, την Τοπ. Αυτοδιοίκηση, το πολιτικό προσωπικό. Η διαφθορά στη χώρα μας έχει πάρει το χαρακτήρα πανδημίας. Μένω και επιμένω στο θέμα της διαφθοράς. Γιατί τελικά αυτός είναι ο δείκτης που θα κρίνει και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι όσο πιο αναπτυγμένη είναι μια χώρα, τόσο λιγότερη διαφθορά παρουσιάζει. Γιατί ένα διεφθαρμένο κράτος βάζει συνεχώς εμπόδια στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας, μέχρι που τελικά θα την πνίξει.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα είναι η 71η χώρα σε θέματα διαφθοράς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τα πρωτεία στη διαφθοράς έχουν οι πολεοδομίες, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι υπηρεσίες υγείας, ενώ ψηλά στην κλίμακα της διαφθοράς βρίσκονται και οικονομικές υπηρεσίες του κράτους και γενικότερα υπηρεσίες που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, στις οποίες «φωλιάζει» το 52% των υποθέσεων διαφθοράς.

Εντυπωσιακό είναι και το πρόβλημα της ατιμωρησίας: επίορκοι υπάλληλοι αλλά και στελέχη του ευρύτερου πολιτικού προσωπικού απολαμβάνουν μιας ιδιότυπης ασυλίας.

Ετσι, είναι συχνά τα περιστατικά όπου επίορκοι υπάλληλοι μέσω μεθοδεύσεων στα Πειθαρχικά, απολαμβάνουν ποινές – χάδι, όπως π.χ. Υπηρεσιακό Συμβούλιο Νομαρχίας δεν επέβαλε ποινή σε υπάλληλο της Πολεοδομίας που συνελήφθη να χρηματίζεται με το ποσό των 6.000 ευρώ για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτου, ενώ δεν τιμωρήθηκε καν από το υπηρεσιακό Συμβούλιο ΟΤΑ υπάλληλος δήμου, ελεγκτής εσόδων-εξόδων, ο οποίος παραπέμφθηκε για έλλειμμα 59.000.000 ευρώ στη διαχείριση του Γραφείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Προφανώς, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να πάει άλλο. Η Ελλάδα οφείλει να νικήσει το τέρας της διαφθοράς ή αλλιώς το τέρας αυτό θα νικήσει την Ελλάδα.