Εως και 12 δισ. ευρώ ετησίως φτάνουν διεθνώς τα κέρδη από την παράνομη υλοτομία, σύμφωνα με νέα μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στη μελέτη, με τίτλο «Δικαιοσύνη για τα Δάση», η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της λαθροϋλοτομίας διεξάγεται από το οργανωμένο έγκλημα, όπως ακριβώς γίνεται με την εμπορία ναρκωτικών ή το λαθρεμπόριο όπλων, και ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων καταλήγει στα χέρια διεφθαρμένων κυβερνητικών αξιωματούχων.
Οι συντάκτες της μελέτης προτρέπουν τους χορηγούς να χρηματοδοτούν προγράμματα που ενισχύουν την επιβολή της νομοθεσίας και βοηθούν τις Αρχές να καταπολεμήσουν το εμπόριο παράνομης ξυλείας που ανθεί κυρίως σε κράτη όπως η Ινδονησία, η Μαδαγασκάρη και πολλές χώρες της Δυτικής Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

«Πρέπει να πολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα της λαθροϋλοτομίας με τον ίδιο τρόπο που πολεμούμε το εμπόριο ναρκωτικών και τα κυκλώματα των εκβιαστών», δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος για την Ακεραιότητα των Χρηματοπιστωτικών Αγορών, Ζαν Πεσμ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε δευτερόλεπτο λαθροϋλοτόμοι καταστρέφουν, κάπου στον κόσμο, μια δασική έκταση στο μέγεθος ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα της Ινδονησίας, όπου η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Πέρυσι τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Ενωση υπέγραψε με την κυβέρνηση της Ινδονησίας μια συμφωνία που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στις εισαγωγές ξυλείας που προέρχεται από την λαθροϋλοτομία στις ζούγκλες της ασιατικής χώρας. Η λεγόμενη «Συμφωνία Εθελοντικής Συνεργασίας» (VPA) προβλέπει ότι από το 2013 όλη η ξυλεία που εισάγεται στην Ευρώπη από την Ινδονησία θα πρέπει να πιστοποιείται ότι προέρχεται αποκλειστικά από νόμιμη υλοτομία.

Μέχρι το 2008, η παράνομη υλοτομία που προέρχεται από τη λεγόμενη «μαφία του δάσους» αντιστοιχούσε στο 50% της ξυλείας που εξήγαγε η Ινδονησία και στο 20% της ξυλείας που εισαγόταν στην Ε.Ε.

Τα τελευταία 50 χρόνια το ποσοστό δασοκάλυψης στην Ινδονησία έχει μειωθεί από το 82% στο 49%.

Πριν από μερικούς μήνες και οι ΗΠΑ κινήθηκαν προς παραγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους της Ινδονησίας, με αντάλλαγμα την διάσωση των δασών της περιοχής, μια συμφωνία που στοχεύει στον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι θα παραγράψει το χρέος της Ινδονησίας προς το αμερικανικό δημόσιο, κατά 20 δισ. ευρώ για τα επόμενα οκτώ χρόνια και σε αντάλλαγμα η Ινδονησία θα χρησιμοποιήσει το ποσό αυτό για την προστασία και ανάπλαση των τροπικών δασών στο Καλιμαντάν, στο νησί Βόρνεο.