Διεθνής ομάδα αστρονόμων εντόπισε έναν λαμπρό γαλαξία που στα τηλεσκόπια εμφανίζεται με ορθογώνιο σχήμα. Η επιστημονική κοινότητα έχει εντυπωσιαστεί από το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο και βλέποντας τη λαμπρότητα και το σχήμα του γαλαξία τον χαρακτήρισαν ως το «σμαράγδι» του Σύμπαντος.
Ο «απρόσμενος» γαλαξίας
«Είναι από αυτά τα πράγματα που σε κάνουν να χαμογελάς αφού είτε δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, είτε δεν περιμένεις να υπάρχουν. Είναι λίγο σαν τον Πύργο της Πίζας ή κάποιο εξωτικό νέο είδος, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να αψηφά τους νόμους της φύσης» δήλωσε ο Αλιστερ Γκράχαμ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Swinburne στην Αυστραλία που ήταν μέλος της ομάδας των ερευνητών που εντόπισε τον παράξενο γαλαξία.
Την ομάδα των ερευνητών αποτελούσαν επιστήμονες από την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Φινλανδία που παρατηρούσαν μια ομάδα 250 γαλαξιών σε απόσταση 70 εκατομμυρίων ετών φωτός χρησιμοποιώντας το ιαπωνικό τηλεσκόπιο Subaru και το τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη. Ανάμεσα στους υπό παρατήρηση γαλαξίες βρισκόταν και ο ορθογώνιος του οποίου η κωδική ονομασία είναι LEDA 074886.
Το φαινόμενο
Μέχρι σήμερα οι γαλαξίες που έχουν εντοπιστεί και παρατηρηθεί χωρίζονταν σε τρεις κατηγορίες. Οι δύο βασικότερες είναι εκείνη του κυκλικού δίσκου με σπειροειδείς βραχίονες (όπως ο δικός μας) και οι ελλειπτικοί. Η τρίτη κατηγορία είναι οι άμορφοι και ακανόνιστου σχήματος γαλαξίες. Ο LEDA 074886 είναι ένας ορθογώνιος γαλαξίας, που μοιάζει με κομμένο διαμάντι, κοσμικό αντικείμενο που δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.
Οι ειδικοί πιθανολογούν ότι η σπάνια εικόνα του LEDA 074886 αποτελεί προϊόν ενός συνδυασμού κοσμικών γεγονότων και πιο συγκεκριμένα της συγχώνευσης γαλαξιών και της δημιουργίας νέων άστρων. Επισημαίνουν μάλιστα ότι αν ο LEDA 074886 παρατηρηθεί από διαφορετική γωνία ίσως η όψη του είναι διαφορετική. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal».