Η «βύθιση» της Βενετίας συνεχίζεται σύμφωνα με δορυφορικές μετρήσεις. Νέα στοιχεία αμερικανών και ιταλών επιστήμονων δείχνουν ότι αν και αργός, ο ρυθμός της όλης διαδικασίας έχει μάλλον επιταχυνθεί.
Μελετώντας τα τελευταία δορυφορικά δεδομένα, οι ειδικοί του Ιδρύματος Ωκεανογραφίας Scripps, του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και της ιταλικής εταιρείας δορυφορικών μετρήσεων Tele–Rilevamento Europa, είδαν ότι η «πλωτή» πόλη της Βενετίας όχι μόνο συνεχίζει να βυθίζεται αλλά εμφανίζει και μια ελαφριά κλίση προς τα ανατολικά.
«Βουτιά» χωρίς επιστροφή
Σε συνδυασμό με την αύξηση της στάθμης του νερού της λιμνοθάλασσας της Βενετίας κατά δύο χιλιοστά ετησίως, η συνολική αύξηση της στάθμης του θαλασσινού νερού, κατά τους ερευνητές, αγγίζει πλέον τα τέσσερα χιλιοστά τον χρόνο.
Για τη χαρτογράφηση της πόλης της Βενετίας και των μεταβολών που αφορούν τη στάθμη του νερού της λιμνοθάλασσάς της, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό GPS και δορυφορικών ραντάρ. Οι συγκεκριμένοι δέκτες δορυφορικής θεσιθεσίας είναι ικανοί να καταγράφουν οποιαδήποτε αλλαγή πραγματοποιηθεί ως προς τη στάθμη του νερού στην επιλεγμένη περιοχή, μέσω επαναλαμβανόμενων δορυφορικών λήψεων.
«Το GPS καταγράφει οποιαδήποτε κίνηση αφορά την υποχώρηση του εδάφους. Το ραντάρ από την πλευρά του, καταγράφει τις συσχετίσεις μεταξύ συγκεκριμένων σημείων της επιλεγμένης περιοχής. Ο συνδυασμός και των δύο προσφέρει χιλιάδες σημεία στο έδαφος, »δεμένα» μεταξύ τους σε ένα απόλυτο πλαίσιο αναφοράς» εξηγεί ο δρ Γιεχούντα Μποκ από το Ιδρυμα Ωκεανογραφίας Scripps, στην Καλιφόρνια.
Τα δεδομένα αλλάζουν
Παρά το γεγονός ότι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη δεκαετία του 2000 έκαναν λόγο για βύθιση της πόλης μόλις κατά ένα με δύο χιλιοστά ετησίως, η νέα ανάλυση δορυφορικών στοιχείων υποδεικνύει ότι κάποια σημεία της λιμνοθάλασσας της Βενετίας «βουτούν» κατά περίπου τρία με τέσσερα χιλιοστά τον χρόνο.
Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, κανείς δεν μπορεί ακόμα να πει κατά πόσο θα διατηρηθεί ο συγκεκριμένος ρυθμός βύθισης και στο μέλλον. Πάντως, εάν η στάθμη της θάλασσας συνεχίσει να ανεβαίνει με παρόμοιους ρυθμούς, τότε σε 20 χρόνια από σήμερα η πανέμορφη ιταλική πόλη ενδεχομένως να έχει «κατέβει» κατά 80 χιλιοστά. Οι νέες προστατευτικές «υδάτινες» πύλες της Βενετίας (το λεγόμενο σύστημα MOSE) θα μπορούσαν όμως να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, καταλήγουν οι ειδικοί.