Ενας επιχειρηματίας αλλά και οραματιστής διαστημικών (και άλλων προηγμένων) τεχνολογιών υποστηρίζει ότι σύντομα θα κατασκευαστούν σκάφη που θα μεταφέρουν στον Αρη τουρίστες και μάλιστα με σχετικά χαμηλό εισιτήριο.

Αρειανοί τουρίστες

Η αμερικανική SpaceX ειδικεύεται στην κατασκευή προωθητικών πυραύλων και πρόσφατα η NASA ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί στενά μαζί της για την κατασκευή μεταφορικών μέσων που θα στέλνουν φορτία και προσωπικό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό .

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία κατασκεύασε τον πύραυλο Falcon 9 και την κάψουλα Dragon, η επίσημη παρουσίαση και δοκιμή των οποίων έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τον ιδρυτή και επικεφαλής της SpaceX, τον Ελον Μασκ, υπάρχει σε εξέλιξη μια πραγματική επανάσταση στην ανάπτυξη νέων διαστημικών τεχνολογιών οι οποίες θα διευρύνουν, και μάλιστα σημαντικά, τα όρια του διαστημικού τουρισμού από μια απλή βόλτα γύρω από τη Γη ή την επίσκεψη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Το όραμα μου είναι ένα σκάφος που θα μεταφέρει τουρίστες στον Αρη, θα ανεφοδιάζεται εκεί και θα επιστρέφει. Ο ανεφοδιασμός στον Αρη είναι κλειδί ώστε να μειωθεί το κόστος του ταξιδιού. Θα ανακοινώσουμε όλο το σχέδιο και τη στρατηγική μας πάνω σε αυτή την προοπτική σε λίγους μήνες» ανέφερε σε συνέντευξη του στο BBC ο Μασκ. Οπως υποστηρίζει, στόχος είναι το κόστος για μια τουριστική μετάβαση στον Αρη να κυμαίνεται γύρω στις 500 χιλιάδες δολάρια.

Πρόκειται για ένα ποσό που δεν είναι βέβαια προσιτό για όλους αλλά σίγουρα διευρύνει πολύ τον αριθμό όσων θέλουν να ταξιδέψουν στο Διάστημα σε σχέση με τον αριθμό εκείνων που μπορούν να διαθέσουν τα περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται σήμερα για να ταξιδέψει κάποιος έξω από τη Γη. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι επίσης η πρόβλεψη του Μασκ ότι ένα τέτοιο σκάφος μεταφοράς τουριστών στον Αρη μπορεί να είναι έτοιμο στο κοντινό μέλλον και πιο συγκεκριμένα σε διάστημα 10-15 ετών.