Συμμαχία με τα δεξιά κόμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για προσπάθεια μελλοντικής χαλάρωσης των ασφυκτικών δημοσιονομικών κανόνων που θέτει η Ε.Ε. διαμορφώνει ο κ. Αντ. Σαμαράς που θα επισκέπτεται τις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου την Παρασκευή και το Σάββατο 23 και 24 Μαρτίου.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να συναντηθεί με τους Πρωθυπουργούς της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλο, οι οποίοι για πρώτη φορά θα δεχθούν στο πρωθυπουργικά τους γραφεία αρχηγό κόμματος που δεν είναι Πρωθυπουργός.

Οι συναντήσεις αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές, για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους και ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να προβάλλει το επιχείρημα της συναντίληψης, ενώ θα γίνει και προσπάθεια να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών των τριών χωρών σε μια λογική «συμμαχίας του Νότου».

Για πολλούς όμως είναι και μια ευκαιρία ο κ. Σαμαράς να επενδύσει προεκλογικά σε αυτή την επίσκεψη, τονίζοντας πως οι ομοϊδεάτες του και νυν Πρωθυπουργοί επιμένουν στην αλλαγή του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας με την ένταξη σε αυτό και δράσεων για αναπτυξιακή πολιτική.
Κοινές σκέψεις με Ραχόι για δημοσιονομικά
Στη σκιά της προ ημερών αιρετικής δήλωσης του κ. Ραχόι ότι δεν προτίθεται καθόλου να τηρήσει πλήρως τη δέσμευση για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας του, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί μαζί του την προσεχή Παρασκευή, όπου και θα συζητήσουν το τοπίο στην ευρωζώνη.

Ο κ. Ραχόι που είδε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δίνει τελικά τη συγκατάθεσή της στο επίμονο αίτημα της Ισπανίας για «χαλάρωση» του στόχου μείωσης του ελλείμματος για το 2012, κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος ένα μείγμα λιτότητας με ήπια χαρακτηριστικά, χωρίς πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση και με έμφαση στην ανάπτυξη.

Στο ζήτημα της ανάπτυξης συμφωνούν οι κκ. Σαμαράς και Ραχόι με τον δεύτερο να σημειώνει στο Ισπανικό Κοινοβούλιο, ότι έγινε αποδεκτή η αντικατάσταση του προηγούμενου στόχου με έναν νέο στόχο, πιο λογικό και προσιτό.

«Η λογική των επιχειρημάτων μας αναγνωρίστηκε» είπε ο κ. Ραχόι, δίνοντας ουσιαστικά και ένα «όπλο» στον κ. Σαμαρά που επιμένει ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών θα μπορέσει να κερδίσει αλλαγές και τροποποιήσεις και ευελπιστεί στην ενίσχυση της κεντροδεξιάς συμμαχίας με Ισπανία και Πορτογαλία.

Στη Ν.Δ. ήδη μελετούν την προεκλογική καµπάνια που είχε κάνει το κόμμα του Ραχόι και ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ακολουθήσει ως ένα βαθμό το…ισπανικό μοντέλο.

Στο συνέδριο των δεξιών Πορτογάλων
Στη Λισαβόνα ο κ. Σαμαράς θα παραστεί στο συνέδριο του κόμματος του κ. Κοέλο, ενώ κατά πάσα πιθανότατα θα απευθύνει και ένα μικρό χαιρετισμό.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μεταβαίνει στη Λισαβόνα, δυο εικοσιτετράωρα μετά την μεγάλη γενική απεργία των συνδικάτων της Πορτογαλίας που είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Κοέλο την προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας τους και σε άλλους τομείς.

Το κλίμα στην Πορτογαλία, η οποία βυθίζεται στη χειρότερη ύφεση μετά την επάνοδο της χώρας στην δημοκρατία την δεκαετία του 1970, είναι πολύ βαρύ, αφού ο κατώτατος μικτός μισθός είναι 485 ευρώ (ο χαμηλότερος της Ευρώπης), η ανεργία αγγίζει το 15% του πληθυσμού και το 35% των νέων, οι τιμές αυξάνονται με γεωμετρικό τρόπο και το 25% του πληθυσμού ζει στην Πορτογαλία κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Όμως, η δημοτικότητα των κομμάτων τα οποία συμμετέχουν στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό στην Πορτογαλία παραμένει υψηλή παρά το κύμα μέτρων λιτότητας, κατά απαίτηση της τρόικας, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβαση ύψους 78 δισ. ευρώ που έχει ψηφισθεί.
Ο κ. Κοέλιο που έχει το φόβο να μην γίνει η χώρα του η «επόμενη Ελλάδα», αφού θεωρείται «υποψήφια» για δεύτερο πακέτο στήριξης, επιμένει ότι «όταν σε λίγους μήνες, τα φετινά στοιχεία φανούν ισχυρότερα στα μάτια των αναλυτών, η Πορτογαλία θα γίνει περίπτωση επιτυχίας».