Ενώ οι αρμόδιες αρχές του (αυτοδιοικούμενου) ποδοσφαίρου, ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα, τηρούν μέχρι στιγμής σιγή ιχθύος για τα έκτροπα στο διακοπέν ντέρμπι της Κυριακής στο ΟΑΚΑ, ένα πινγκ πονγκ δηλώσεων (ή διαρροών) εξελίσσεται μεταξύ του ΓΓΑ κ. Πάνου Μπιτσαξή και των ΠΑΕ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.
Ο κ. Μπιτσαξής ο οποίος μιλώντας στη NOVA άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναβληθεί η επόμενη αγωνιστική, ισχυρίστηκε πως συζήτησε το ενδεχόμενο της αναβολής με εκπροσώπους των δύο ομάδων αλλά δεν το δέχθηκαν και έτσι επέτρεψε τη διεξαγωγή του αγώνα.

Τόσο οι Ερυθρόλευκοι όσο και οι Πράσινοι όμως διέψευσαν τους ισχυρισμούς του ΓΓΑ. Μάλιστα η ΠΑΕ Ολυμπιακός μέσω του εκπροσώπου Τύπου της ζήτησε εμμέσως την παραίτηση του κ. Μπιτσαξή αναφέροντας: «Την Παρασκευή, ο κ. Μαρινάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Μπιτσαξή που ήταν στο Βελιγράδι και του μετέφερε τις δικές μας ανησυχίες, γιατί παίρναμε πληροφόρηση για μεγάλα επεισόδια. Ο κ. Μπιτσαξής είπε ότι δεν σκέφτεται την αναβολή, γιατί είναι μεγάλο παιχνίδι και δεν μπορεί να αναβληθεί».
Από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός σχολίασαν ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα από πλευράς ΓΓΑ.

Οσον αφορά το αν μπορούσε η πολιτική αθλητική ηγεσία (μέσω των αρμοδίων υπουργού κ. Παύλου Γερουλάνου, υφυπουργού κ. Γιώργου Νικητιάδη και του ΓΓΑ κ. Μπιταξή) _ εφόσον φυσικά είχε τη βούληση _ να αναβάλει τη διεξαγωγή του εν λόγω ντέρμπι καθώς βούιζε ο τόπος ότι θα γίνουν έκτροπα, υπενθυμίζεται ότι τις προάλλες με απόφαση της ΓΓΑ αναβλήθηκε το ματς ΑΕΚ – ΟΦΗ υπό τον φόβο εισβολής οπαδών και κατ’ επέκταση επεισοδίων αφού η γηπεδούχος ΠΑΕ δεν μπορούσε να εκδόσει εισιτήρια λόγω χρεών στο Δημόσιο.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η «αφωνία» των αρμόδιων αρχών και ιδιαίτερα της Σούπερ Λίγκας η οποία είναι και η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος και έχει την αντικειμενική ευθύνη για όσα συμβαίνουν στους αγώνες του. Το δεδομένο ότι οι θεατές ενός αγώνα είναι πλέον απροστάτευτοι και κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητά τους ακόμη και η ζωή τους σε έναν αγώνα της Σούπερ Λίγκας δημιουργεί σοβαρές ευθύνες για τη διοργανώτρια του πρωταθλήματος η οποία συνήθως προτιμάει να τις μεταθέτει στην Αστυνομία ή στη γηπεδούχο ΠΑΕ.

Η εκ του νόμου όμως αντικειμενική ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή ενός αγώνα ανήκει πρωτίστως στη Σούπερ Λίγκα, όπως για παράδειγμα η ευθύνη για όσα συμβαίνουν σε μια συναυλία ανήκει στους διοργανωτές της ή σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο γεγονός ή θέαμα. Οι παράγοντες όμως της Σούπερ Λίγκας, προς το παρόν, προτιμούν να σιωπούν ως να μην είναι δικό τους το πρωτάθλημα και το (ποδοσφαιρικό;) προϊόν που διαχειρίζονται. Μάλιστα είναι πολύ νωπές οι μνήμες για τη σφοδρή αντίδρασή τους όταν κινδύνευε το περίφημο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Μόνο που η διεκδίκηση του αυτοδιοίκητου αποδεικνύεται για αυτούς δίκοπο μαχαίρι, αφού τους φορτώνει εξ ολοκλήρου τις ευθύνες για όσα συμβαίνουν εντός και γύρω από τους αγωνιστικούς χώρους.

Και οι ευθύνες αυτές δεν αποσείονται με δηλώσεις σαν και αυτές που έκανε στη NOVA το βράδυ της Κυριακής ο γενικός διευθυντής της Λίγκας κ. Μιχάλης Αναγνώστου, όπου μεταξύ των άλλων ισχυρίστηκε ότι «για το ντέρμπι συνεργαστήκαμε εδώ και ένα μήνα με την Αστυνομία». Αν όμως το αποτέλεσμα μιας τόσο μακράς συνεργασίας με τις αρχές Ασφαλείας ήταν το αίσχος του ΟΑΚΑ κανένας στη Σούπερ Λίγκα δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί για την αναποτελεσματικότητά της και την εγγενή αδυναμία της να προστατέψε το ίδιο της το προϊόν;