Πετυχημένη ήταν η δοκιμαστική πτήση και πτώση του Αυστριακού αθλητή των extreme sports Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ που «πήδηξε» από ύψος 20 χλμ. Στόχος του είναι να «πηδήξει» από ύψος 40 χλμ, και να σπάσει το ρεκόρ ελεύθερης πτώσης.
Ο Μπαουμγκάρτνερ δοκίμασε την ειδική κάψουλα μέσα στην οποία θα βρίσκεται μέχρι να φτάσει σε ύψος 120 χιλιάδων ποδών όπου και θα βγει από αυτή και θα πέσει στο κενό όπως έγινε και στην (πετυχημένη) δοκιμή. Η κάψουλα είναι συνδεδεμένη με ένα αερόστατο που τη μεταφέρει στο επιθυμητό σημείο.
Η δοκιμή
Η δοκιμαστική πτήση και πτώση του 42χρονου Μπαουμγκάρτνερ έγινε στην έρημο του Νέου Μεξικού. Ο αθλητής εισήλθε στην κάψουλα και όταν έφτασε σε ύψος 20 χλμ βγήκε από αυτή και έπεσε στο κενό. Ο Μπαουμγκάρτνερ έκανε κυριολεκτικά ελεύθερη πτώση (δηλαδή δεν άνοιξε το αλεξίπτωτό του) για 3 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα. Σε αυτό το διάστημα ο Μπαουμγκάρτνερ ανέπτυξε ταχύτητες που άγγιξαν κάποια στιγμή τα 600 χλμ/ώρα. Προσεδαφίστηκε ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα μετά από οκτώ λεπτά και οκτώ δευτερόλεπτα.
Είναι ο μόλις τρίτος άνθρωπος που κάνει ελεύθερη πτώση από τέτοιο ύψος και ο πρώτος που το δοκίμασε τα τελευταία 50 χρόνια. «Είμαι πλέον μέλος μιας ολιγομελούς λέσχης» είπε αστειευόμενος ο Μπαουμγκάρτνερ μετά την ομαλή του προσεδάφιση. Ο αθλητής έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.5 χιλιάδες ελεύθερες πτώσεις από αεροπλάνα και ελικόπτερα.
Το ρεκόρ
Στόχος του Μπαουμγκάρτνερ είναι να σπάσει το ρεκόρ ελεύθερης πτώσης που κρατάει από το 1960 ο Τζο Κίτινγκερ, πιλότος δοκιμών της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Ο Κίτινγκερ που είχε «πηδήξει» από ύψος 36 χλμ είναι σήμερα 82 ετών και μάλιστα συμμετέχει στο όλο εγχείρημα παρέχοντας πληροφορίες και συμβουλές στον Μπαουμγκάρτνερ.
Η προσπάθεια του Μπαουμγκάρτνερ δεν θα έχει μόνο αθλητικό ενδιαφέρον αλλά και επιστημονικό αφού η πτώση του θα γίνει από ένα σημείο όπου δεν υπάρχει πλέον ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο Μπαουμγκάρτνερ θα βρίσκεται για κάποιο χρονικό διάστημα σε συνθήκες παρόμοιες με εκείνες σιτς οποίες βρίσκονται οι αστροναύτες που βγαίνουν από τα διαστημόπλοια και εκτίθενται στο διαστημικό κενό.
Επιπλέον, σε αντίθεση με τους αστροναύτες, ο Μπαουμγκάρτνερ θα βιώνει αυτές τις συνθήκες κινούμενος με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έτσι κατά τη διάρκεια της πτώσης η ειδικά σχεδιασμένη στολή του θα συγκεντρώνει διάφορα δεδομένα για τις πιθανές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από την ταχύτατη κίνηση σε αυτές τις συνθήκες.