Ο προτεινόμενος συμβιβασμός ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της BP και των ιδιωτών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού είναι καλοδεχούμενη εξέλιξη. Αν ο ομοσπονδιακός δικαστής εγκρίνει τη συμφωνία, τόσο οι ενάγοντες όσο και η επιχείρηση μπορούν να αποφύγουν μια μακρά δικαστική μάχη με αβέβαια αποτελέσματα. Η συμφωνία αποτελεί επίσης πρόσθετη ένδειξη ότι η BP είναι διατεθειμένη να πληρώσει πολλά χρήματα προκειμένου να εξιλεωθεί για τα λάθη της.
Το επόμενο στάδιο είναι η εκδίκαση της ομοσπονδιακής αγωγής για τις περιβαλλοντικές ζημιές. Η BP είναι υπεύθυνη για βλάβες σε φυσικούς πόρους, με βάση την Clean Water Act. Η εταιρεία μπορεί να κληθεί να πληρώσει ως και 1.100 δολάρια για καθένα από τα 4,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που διέρρευσαν από την υποθαλάσσια πετρελαιοπηγή της, ή ακόμη και 4.300 δολάρια ανά βαρέλι, δηλαδή συνολικά πάνω από 20 δισ. δολάρια, αν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ καταφέρει να αποδείξει ότι ευθύνεται για εγκληματική αμέλεια.
Το υπουργείο πρέπει να αναζητήσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία με την BP, αξιοποιώντας την πιθανότητα μιας μακράς και ζημιογόνου για την εταιρεία δίκης, αλλά και μιας πιθανής καταδίκης της για εγκληματική αμέλεια. Η BP εμφανίζεται να επιθυμεί να αφήσει πίσω της την καταστροφή, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Δικαιοσύνης να την πιέσει, και να την πιέσει σκληρά.
Το παραπάνω κύριο άρθρο δημοσιεύθηκε στους «NYT» στις 7.3.2012

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ