Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε τελικά να υπερασπιστεί τη νίκη του με 1-0 στο Χάρκιβ. Η ουκρανική Μεταλίστ με αντεπίθεση διαρκείας στο τελευταίο ημίωρο της συνάντησης πήρε ρεβάνς στο «Γ. Καραϊσκάκης» με 2-1, αφήνοντας τους Eρυθρόλευκους… στα κρύα του λουτρού, τουτέστιν εκτός νυμφώνος Γιουρόπα Λιγκ.
«Στο ποδόσφαιρο μετράει αυτό που δείχνει στο τέλος το ταμπλό» σχολίασε ο προπονητής της ουκρανικής ομάδας κ. Μίρον Μάρκεβιτς. Δεν είχε άδικο. Οι δυο ομάδες μοιράστηκαν τις εντυπώσεις από ένα ημίχρονο με τη διαφορά ότι η Μεταλίστ αξιοποίησε μία ευκαιρία παραπάνω. «Στο ποδόσφαιρο η τύχη άλλες φορές σου χαμογελάει και άλλες σου γυρίζει την πλάτη» σχολίασε με τη σειρά του ο προπονητής του Ολυμπιακού κ. Ερνέστο Βαλβέρδε. Και αυτός είχε δίκιο. Ο Ολυμπιακός ήταν τυχερός στην προηγούμενη φάση της διοργάνωσης όταν ο βορειοϊρλανδός γκολκίπερ Ρόι Κάρολ κατέβασε τα ρολά στους δύο αγώνες με τη Ρουμπίν Καζάν και στάθηκε άτυχος στο πρώτο ημίχρονο του επαναληπτικού αγώνα με τη Μεταλίστ καθώς μπορούσε να πάει στο 45΄ στα αποδυτήρια με δύο ή και τρία γκολ διαφορά.
Ο κ. Βαλβέρδε δεν είχε κανένα λόγο να δηλώσει απογοητευμένος από την πορεία του Ολυμπιακού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. «Κάναμε καλά παιχνίδια αλλά μείναμε με την πικρή γεύση» σχολίασε. Ο ισπανός προπονητής δεν απέδωσε στους τραυματισμούς του Ιμπαγάσα και του Μανιάτη την οπισθοχώρηση των παικτών του στα τελευταία 30 λεπτά της συνάντησης, ούτε στην κόπωση της ομάδας από τους συνεχόμενους αγώνες.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο που ο Ολυμπιακός επαναπαύεται στα κεκτημένα, παραχωρώντας την πρωτοβουλία στον αντίπαλο. Κάτι ανάλογο συνέβη και στο εντός έδρας παιχνίδι με την Ρουμπίν, ασχέτως αν δεν το πλήρωσε. Το ίδιο έγινε και στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ, όταν το υπέρ του 2-0 μετατράπηκε σε 2-2 στο τελευταίο 15λεπτο της αναμέτρησης.
Ωστόσο μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η συνολική ευρωπαϊκή πορεία των Ερυθρολεύκων τη σεζόν 2011-12. Συγκέντρωσαν 9 βαθμούς στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ νικώντας εκτός έδρας τη Μαρσέιγ και στον Πειραιά την Μπορούσια Ντόρτμουντ και την Αρσεναλ. Απέκλεισαν τη Ρουμπίν Καζάν με δύο νίκες στη φάση των «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Νίκησαν τη Μεταλίστ στην Ουκρανία και πάνω από όλα έπαιξαν καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο.
Η εντός έδρας ήττα από τη Μεταλίστ άφησε μια πικρή γεύση. Με την εικόνα που είχε η ουκρανική ομάδα στον πρώτο αγώνα αλλά και την πρώτη ώρα του ματς στο «Γ. Καραϊσκάκης», ο Ολυμπιακός έχασε μια ιστορική ευκαιρία να προκριθεί στους «8» της διοργάνωσης και να ελπίζει σε κάτι καλύτερο στη συνέχεια, όπου _ θεωρητικά πλέον _ θα αντιμετώπιζε τη Σπόρτινγκ Λισαβώνας με τη ρεβάνς στο Φάληρο.
«Κάνατε ένα καλό παιχνίδι ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, στην επανάληψη μας τιμώρησε η μπάλα, αλλά η ζωή συνεχίζεται» ήταν το σχόλιο του του προέδρου του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλη Μαρινάκη στα αποδυτήρια που επισκέφτηκε τους ποδοσφαιριστές. Την Κυριακή οι Ερυθρόλευκοι αντιμετωπίζουν τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ με μία μεγάλη απώλεια, καθώς ο Ιμπαγάσα που αποχώρησε με αιμάτωμα στη γάμπα στο 45΄ του αγώνα με την Μεταλίστ, δεν προλαβαίνει το ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Αντίθετα οι Μανιάτης και Τοροσίδης που επίσης τραυματίστηκαν στον αγώνα με την ουκρανική ομάδα, αναμένεται να τεθούν στη διάθεση του κ. Βαλβέρδε.