Ενα δασύτριχο μαμούθ, ηλικίας 10.000 ετών, που βρέθηκε πέρυσι σε άριστη κατάσταση στις όχθες παγωμένης λίμνης της κεντρικής Σιβηρίας ελπίζεται ότι θα δώσει ζωή σε ένα νέο μαμούθ, αν η συνεργασία Ρώσων και Νοτιοκορεατών επιστημόνων αποδώσει.

Τα μαμούθ κυριαρχούσαν στο ζωικό βασίλειο της Σιβηρίας αλλά εξαλείφθηκαν πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια.

Το ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Οικολογίας του Ιρκουτσκ της Σιβηρίας και το κορεατικό Ιδρυμα Βιοτεχνικών Ερευνών υπέγραψαν την Τρίτη τη σχετική συμφωνία.

«Η μέθοδος που θα ακολουθήσουμε είναι απλή. Θα πραγματοποιήσουμε σωματικό κλονισμό εμφυσώντας γενετικό υλικό ενός μαμούθ στο ωάριο ενός θηλυκού ελέφαντα», εξήγησε ρώσος βιολόγος.

«Το ωάριο θα τοποθετηθεί στη μήτρα του θηλυκού ελέφαντα και θα παραμείνει εκεί επί 22 μήνες – όσο χρειάζεται να κυοφορεί ένας ελέφας – οπότε στον τοκετό ελπίζουμε να υποδεχτούμε ενα μπέιμπι-μαμούθ».

Με την ευκαιρία της υπογραφής της ρωσοκορεατικής επιστημονικής συνεργασίας, ο αντιπρύτανης του Ινστιτούτου του Ιρκουτσκ, Βασίλι Βασίλεφ, αποκάλυψε ότι ρώσοι επιστήμονες συνεργάζονται με ιάπωνες ερευνητές του Πανεπιστημίου Κίνκι για την «επανεμφάνιση» σειράς ζώων τα οποία έχουν εξαφανιστεί χίλια και πλέον χρόνια.

Τα έως σήμερα αποτελέσματα είναι «πολύ ενθαρρυντικά», δήλωσε ρώσος επιστήμονας, ιδαίτερα στην περίπτωση της «αναγέννησης» σκύλου αφγανικής ράτσας, η οποία είχε εξαφανιστεί από τις αρχες του 14ου αιώνα.