Η Συρία και το Αφγανιστάν βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του πρώτου στις ΗΠΑ.

Κατά τις συνομιλίες του με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε απογοητευμένος από τη «φρικτή» κατάσταση στην πόλη Χομς και τόνισε ότι επιθυμεί να δει ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στη Συρία και όχι επανάσταση.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε, επίσης, ότι ο κόσμος θέλει να μπει ένα «τέλος» στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια από τα μέσα του 2013.

Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη. Βρετανοί και Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2014.

Η πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσκεψης του Ντέιβιντ Κάμερον δείχνει ότι οι δύο ηγέτες θέλουν να υπογραμμίσουν την «ειδική σχέση» ανάμεσα στα δύο έθνη. Σε κοινό τους άρθρο, μάλιστα, στην «Washington Post», οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι «ο κόσμος βασίζεται στην συμμαχία μας».

Μάλιστα, ο βρετανός πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που φιλοξενήθηκε στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, καθώς μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα ταξίδεψαν μέχρι το Οχάιο για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα μπάσκετ.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται, επίσης, να συζητήσουν θέματα εξωτερικής πολιτικές για τη Συρία και το Ιράν. Επίσης, θα εξετάσουν διπλωματικά και οικονομικά μέτρα προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.