Δόθηκαν στην δημοσιότητα τα στοιχεία της απογραφής του ινδικού πληθυσμού που ολοκληρώθηκε το 2011 – στοιχεία που επιβεβαιώνουν κάτι που πολλοί υποπτεύονταν: ότι ένα μεγάλο ποσοστό Ινδών έχει πρόσβαση στις τελειότερες τεχνολογικές συσκευές, όπως π.χ. σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, αλλά εξακολουθεί να στερείται βασικών ανέσεων, όπως ας πούμε μια κανονική τουαλέτα (μέσα) στο σπίτι τους!

Από την απογραφή του 2011 σχετικά με τις κατοικίες, τις ανέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών προκύπτει ότι το 63,2% των σπιτιών διαθέτουν σταθερό τηλέφωνο.
Από τα 246,6 εκατ. νοικοκυριά που καταγράφονται στη χώρα, λιγότερο από τα μισά (46,9%) διαθέτουν εγκαταστάσεις υγιεινής στο σπίτι τους, ενώ ένα ποσοστό 49,8% των, συνολικά 1,2 δισ. ανθρώπων στην Ινδία, εξακολουθούν να κάνουν τις σωματικές τους ανάγκες στην ύπαιθρο, και το υπόλοιπο 3,2% χρησιμοποιούν τις δημόσιες τουαλέτες.
Περίπου το 77% των σπιτιών στην ανατολική πολιτεία της Τζαρκάντ δεν έχουν τουαλέτες, ενώ τα ποσοστά είναι 76,6% για την Ορίσα και 75,8% στο Μπιχάρ. Και οι τρεις είναι από τις πιο φτωχές πολιτείες της Ινδίας με τεράστιους πληθυσμούς που ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.
«Η υπαίθρια αφόδευση συνεχίζει να αποτελεί μια μεγάλη πληγή για τη χώρα, καθώς σε αυτήν καταφεύγει σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού», τονίζει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Απογραφής Σι Τσαντραμουλί, προσθέτοντας πως «για αυτή την ανθυγιεινή πρακτική ευθύνονται πολιτιστικοί λόγοι, η παράδοση της χώρας καθώς και η έλλειψη παιδείας».
Αντίστοιχα, περισσότερο από τους μισούς – 53,2% – έχουν ένα κινητό τηλέφωνο, το 47,2% των νοικοκυριών διαθέτουν τηλεόραση, ενώ μόλις το 19,9% έχει ραδιόφωνο, ενώ μόλις το 3,1% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.