Δεν εφαρμόζεται τελικά, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, ο νέος Νόμος Πλαίσιο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) όπου μεταφέρθηκε σήμερα Τετάρτη το πρωί, η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για το θέμα στους κόλπους της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

Μετά από τρίτη αναβολή της εκλογικής διαδικασίας λόγω κινητοποιήσεων φοιτητών και καθηγητών του Ιδρύματος, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής που είχε διορίσει το υπουργείο Παιδείας πρώην πρύτανης κ. Αν. Μάνθος και τα μέλη της υπέβαλαν την παραίτησή τους στον υπουργό Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτη αναφέροντας ότι «ολοκλήρωσαν το έργο τους».

Σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής η «περαιτέρω παραμονή της στερείται αντικειμένου και νοήματος, καθώς η προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία για την ολοκλήρωση του έργου της έχει λήξει (στις 16/1/2012) ανυπαίτια, γεγονός, που» όπως επισημαίνει, «εξελίσσεται πλέον σε ένα είδος ομηρίας της, χωρίς εμφανή προοπτική».

Στην επιστολή αναφέρεται, επίσης, ότι η Επιτροπή έφερε εις πέρας όλες τις φάσεις τής εκλογικής διαδικασίας, σε ό,τι αφορά οργανωτικά ζητήματα, «εν μέσω μέγιστων δυσκολιών, έντονων και εμφανών πρακτικών παρακώλυσης, συνεχών λοιδοριών-συκοφαντιών-απειλών, υπεξαγωγής των αρχείων της επιτροπής, καθώς και ασκήσεως βίας, που προκάλεσαν ακόμη και την αυτεπάγγελτη επέμβαση της εισαγγελικής αρχής».

Ο κ. Μάνθος, από την πλευρά του, εξέφρασε την πικρία και την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο δε μπορεί να φέρει εις πέρας μία στοιχειώδη δημοκρατική λειτουργία, αυτήν της ψηφοφορίας για την εκλογή των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης

Παρόμοια απόφαση πήρε σήμερα και η Σύγκλητος του Ιδρύματος τα μέλη της οποίας ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «η Οργανωτική Επιτροπή για τις εκλογές Συμβουλίου του ΑΠΘ έχει περατώσει το έργο της και ότι οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να ανασταλούν μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου».

Κατόπιν αυτών θεωρείται απίθανο να ορισθεί νέα επιτροπή απο την νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές. Αυτή η …εκκρεμότητα μένει έτσι πιθανότατα ως «κληρονομιά» για τον επόμενο υπουργό Παιδείας

«Η Σύγκλητος του ΑΠΘ έχοντας λάβει γνώση των γεγονότων που οδήγησαν στη ματαίωση των εκλογών για Συμβούλιο Διοίκησης, εκφράζει, αν και αυτονόητα, την αποδοκιμασία της για οποιαδήποτε πράξη παρεμπόδισης έκφρασης της ελεύθερης γνώμης στον ακαδημαϊκό χώρο» αναφέρεται στην απόφαση της Συγκλήτου.

«Επισημαίνει ότι μια αστυνομική παρέμβαση στις περιπτώσεις αυτές, θεμιτή κατά τον ισχύοντα νόμο, θα αποτελούσε πάντως επικίνδυνο εγχείρημα, αφού μπορεί να επιφέρει δυσανάλογα βαρύτερες συνέπειες και να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμο τραυματισμό της ακαδημαϊκής ειρήνης.

Πιστεύει ότι όλες οι πλευρές έχουν ευθύνη να συμβάλουν στη δημιουργία συνθηκών, ώστε μια μεταρρύθμιση στο πανεπιστήμιο να μην έχει ως ορόσημο διχασμό και συγκρούσεις» συνεχίζει η απόφαση.

«Απευθύνουμε προς όλους, τόσο προς τους φορείς νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, όσο και προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, την έκκληση να προταχθεί ο ουσιαστικός διάλογος για τις ακαδημαϊκές αξίες και ελευθερίες, πολύ περισσότερο σήμερα που υπάρχουν ώριμες και επεξεργασμένες θέσεις» καταλήγουν τα μέλη της Συγκλήτου.

Νωρίτερα το πρωί, μικροεπεισόδια και διαπληκτισμοί έγιναν έξω από το κτίριο της Νομικής Σχολής του Ιδρύματος όπου επρόκειτο να γίνουν οι εκλογές, όπου φοιτητές αλλά και πανεπιστημιακοί έκλεισαν τις πόρτες για να εμποδίσουν την εκλογική διαδικασία. Σπρωξίματα, διαπληκτισμοί, καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά από την πλευρά εκείνων των καθηγητών που ήθελαν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία ήταν για λίγη ώρα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των σκηνών που εκτυλίχθηκαν. Τελικά βέβαια τα επεισόδια δεν επεκτάθηκαν αλλά εκτονώθηκαν και οι εκλογές τελικά αναβλήθηκαν.

Σήμερα Τετάρτη αναβλήθηκαν όμως και οι εκλογές στο πανεπιστήμιο της Πάτρας επίσης λόγω κινητοποιήσεων των φοιτητών.