Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στον Καναδά. Ανακάλυψαν δύο άγνωστα μέχρι σήμερα είδη δεινοσαύρων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τα δύο είδη (Gryphoceratops και Unescoceratops), αν και ανήκουν στην οικογένεια των δεινοσαύρων που διέθεταν κέρατα, όχι μόνο δεν είχαν κάποιο κέρας αλλά η ανατομία του κεφαλιού τους μοιάζει πολύ με αυτή των παπαγάλων. Επίσης, σε αντίθεση με όσα γνωρίζουμε για τα χρώματα των δεινοσαύρων τα δύο είδη είχαν (όπως οι παπαγάλοι) δέρμα πολύχρωμο και με σχέδια.

Τα δύο είδη

Το πρώτο είδος, ο Unescoceratops Koppelhusae, ζούσε πριν από 75 εκατομμύρια έτη και είχε μήκος δύο μέτρα. Ζύγιζε περίπου 90 κιλά και ήταν φυτοφάγο. Το δεύτερο είδος, ο Gryphoceratops Morrisoni, ζούσε πριν από 83 εκατομμύρια έτη και ήταν ένα από τα μικρότερα είδη δεινοσαύρων αφού το μέγεθος του δεν ξεπερνούσε τα 50 εκατοστά. Ηταν και αυτός φυτοφάγος και το πρώτο συνθετικό του ονόματος του προέρχεται από τον Γρύπα, το μυθικό ον της αρχαίας Ελλάδας που είχε κεφάλι και φτερά αετού και σώμα λιονταριού.

Η ανακάλυψη είναι σημαντική όχι μόνο γιατί πρόκειται για μοναδικά στην όψη είδη δεινοσαύρων αλλά και γιατί θα βοηθήσουν τους ειδικούς να μελετήσουν την εξέλιξη της οικογένειας των δεινοσαύρων με κέρατα.